От днес започва кампания “Зелена олимпиада “. Това е най-мащабното образователно събитие с екологичен характер, в което могат да се включат деца и младежи от цялата страна, както и на българчета, живеещи в чужбина. Инициативата се провежда онлайн, с подкрепата на министъра на околната среда и водите Асен Личев, съобщават от МОСВ.

В специално създадената онлайн платформа www.zelenaolimpiada.com участниците могат да се регистрират и да проверят своите знания за природата и нейното опазване, като отговарят на въпроси, съобразени с възрастовите групи. Последният въпрос е отворен – необходимо е да се напише кратко есе по зададена тема.

От трите възрастови групи – начален, среден и горен курс, се излъчва по един победител и се присъждат три атрактивни за учениците награди. Победителите ще бъдат обявени на 12 декември на сайта на олимпиадата.

Всяка година в „Зелената олимпиада“ се включват по около 5000 деца и младежи от 1-ви до 12-и клас. Със своя състезателен характер инициативата стимулира учениците да научат повече за опазването на околната среда и допринася за изграждане на екологична култура.