Сега четете
ЗАЩО ДА КАРАШ НА ТОК?

ЗАЩО ДА КАРАШ НА ТОК?

Внимание!!! Тази статия не е авторска, тя има за цел да разпространява информация за електромобилната индустрия в България и по света.

Чудиш се дали е моментът да закупиш електроавтомобил? И мотивите ти за тази инвестиция са многобройни- по-ниски разходи за гориво, екологично чиста околна среда, безплатна зона за паркиране или просто желание да бъдеш в крак с модата?

Ползите от шофирането на електроавтомобил са ти добре познати, но знаеш ли всъщност какъв ефект ще има то върху твоето ежедневие?

Независимо каква е причината за желанието ти да караш на ток, ти все още имаш редица въпроси като колко време ще се зарежда , колко ще ти струва и какво разстояние ще можеш да изминеш, когато си „напълно зареден“. В тази статия ще те запознаем с основни параметри, които да имаш предвид преди покупката на електроавтомобил.

Довери ни се, нека ти помогнем да направиш правилния избор!

Колко време се зарежда колата ти у дома, на работа или на публично място?‍

Преди да отговорим на този въпрос трябва да отбележим , че времето за зареждане зависи от избора на конкретен модел и марка електроавтомобил.

 

Това е определящо, защото всеки електроавтомобил разполага с различен капацитет на батерия, измерван в киловатчас (kWh)).В зависимост от капацитета на батерията , ще е възможно да изчислим времето за зареждане на електроавтомобила.

 

Друг фактор, определящ времето за зареждане е начинът ,по който ще изберем да заредим електроавтомобила си. Вариантите за зареждане са няколко- чрез домакински контакт, зарядна станция, публична зарядна станция или станция за бързо зареждане.

 

По-бързото зареждане изисква по-висока мощност. Изхождайки от този принцип, ще сравним продължителността на зареждане в зависимост от вида на зареждане.

При покупката на електроавтомобил, ще получиш фабричен кабел, който директно може да се включи в домакински контакт и електроавтомобилът ще започне да се зарежда. Минусът при този начин на зареждане е, че мощността на зареждане е ниска(2,3kWh), което значи, че и времето на зареждане е по-продължително. Ако използваме домашна зарядна станция , мощността на зареждане е по-висока(3,7 kWh и 7.4 kWh), следователно ще зареждаш автомобила си пъти по-бързо.

Публичните зарядни станции имат мощност от 11kWh и 22 kWh, а станциите за бързо зареждане достигат до мощност от 50kWh до 150 kWh. Тези станции правят възможно зареждането на електроавтомобилът изключително бързо, с цел да не губиш време, докато си на работа или на път.

Време за зареждане (h) = капацитет на батерията (40 kWh)/мощността на зареждане (7,4 kW)

Пример: За пълно зареждане на електроавтомобил с капацитет на батерия 40kwh, ще са нужни 17часа за зареждане с фабричен кабел(мощност 2.3kWh), около 6 часа за зареждане с домашна зарядна станция (7,4kWh) и около 2 часа, ако използваш публична зарядна станция с мощност 22kWh.

Време на зареждане на три основни модела електроавтомобили:

МоделКапацитет на батерия Пробег Фабричен кабел 2,3 kWhЗарядна станция 7,4 kWhПублична станция 22 kWhБързо зареждане DC 50 kWh

NISSAN LEAF Acenta40 kwhдо 270км17 часа5.4 часа1.8 часа80 минути

Volkswagen ID.345 kwhдо 330км20 часа6.1 часа2.0 часа90 минути

RENAULT ZOE52 kwhдо 395км23 часа7.0 часа2.4 часа1 час‍

Докъде можеш да стигнеш?‍

Основната функция на електрическите автомобили е придвижване в градски условия, с цел по-малък разход за гориво, намаляване на вредните емисии и опазване на околната среда.

Както вече посочихме, най-разпространените модели електроавтомобили имат капацитет на батерията между 40 kwh и 60 kwh, което позволява да изминеш между 200км и 400 км при пълно зареждане. Ето защо обичайното пътуване от дома до работното място е най- удобният маршрут, но ще от съществено значение да се научиш как да планираш дълги пътувания.

Но как да изчислиш колко километра може да измине твоят електроавтомобил?

Както за дизеловото превозно средство общият брой литри гориво е определящ за изминаване на определено разстояние, за електрическите автомобили се използва стойност, посочена в киловатчаса. Разходът на електроенергия винаги за изчислява за разстояние от 100 километра. За повечето електрически автомобили разходът е между 10 и 20 kWh на 100 километра.

Средния пробег на електроавтомобилите варира спрямо избора на модел автомобил, ефективността на двигателя и начина на шофиране. Тук отново има значение и капацитетът на батерията, тъй като колкото по- голям е капацитетът на батерията, толкова по- дълго ще е и изминатото разстояние при пълен заряд.

Пример: Ако електроавтомобилът е с капацитет на батерия 40kwh и пробег до 250 км, разходът на енергия за 100 км. ще е 16 kWh.

Разход на енергия за 100км= (40 kwh/ 250км)*100=16 kWh

Сега вече можеш да изчислиш колко често ще е нужно да зареждаш електроавтомобила си. В ежедневието това едва ли би те затруднило- ако изминаваш средно 30 км на ден в градска среда- от вкъщи до работа, училище и супермаркет, ще ти е необходимо да зареждаш автомобила си един или два пъти седмично. А за да те улесним максимално, нашите умни зарядни станции ще ти позволят да следиш нивото на зареждане и да получаваш информация в реално време чрез приложението, което може да свалиш на твоя смарт телефон или часовник.(Научи повече)

А сега си представи си да зареждаш електроавтомобила си, докато си на работа или още по-хубаво, докато прекарваш време в любимия си търговски обект! И това вече е възможно! Хубавата новина е, че все повече компании и обществени места като супермаркети, паркинги и търговски центрове започват да се ориентират към осигуряване на повече зарядни станции за служителите и клиентите си.

Разбира се, ако решиш да предприемеш по-дълго пътуване извън града, ще е необходимо предварително да проучиш къде има зарядни станции и за колко време ще е нужно да си „починеш“ от пътуването, докато колата ти се зарежда. Ако избереш място на магистралата с налична DC станция, това може да отнеме около час, точно време за обяд. От друга страна, може да предпочетеш да използваш зарядна станция в някои хотел, където да прекараш една вечер и да презаредиш за да си готов за нови приключения.

Вярно е, че в България инфраструктурата на зарядни станции все още не е добре изградена, но все повече се развива, а електроавтомобилите са нашето бъдеще, което да посрещам с нетърпение.

Какво спестяваш?‍

Вече знаеш колко време ще ти е нужно да бъдеш „напълно зареден“ и колко километра ще изминеш, но все още се чудиш колко ще ти струва?

Този въпрос има отговор, който ще те зарадва.

Вижте и

Цената за зареждане на електрически автомобил зависи от доставчика на електроенергия и от мястото на зареждане- дали ще е у дома, използвайки домашна зарядна станция или ще предпочетеш по-бързо зареждане на публично място. Нека разгледаме вариантите.

Когато зареждаме електроавтомобилът си вкъщи, трябва да вземем предвид цената на електрическа енергия за битови клиенти, предоставена от нашия доставчик на електроенергия. В момента тя е около 20 стотинки за киловатчас. Следователно, ако твоят електроавтомобил е с капацитет на батерия 40 kWh, за един пълен заряд ще платиш 40 kWh х 20 ст. = 8.00 лева.

Пример: Ако електроавтомобилът е с капацитет на батерия 40kwh и пробег до 250 км, а цената на ел. енергия е 20 стотинки за киловатчас, ти ще можеш да изминеш 250 км.

Разход = 40 kwh*20стотинки=8 лева.*

*В примера не сме взели предвид нощната тарифа, която е още по-ниска.

Тази цена със сигурност не може да я сравниш с цената ,която бил платил за гориво, а по-скоро с цената на една пица! Струва ли ти се достъпно, а как ти звучи ,ако може и да е безплатно? Да, все повече компании предлагат на служителите си безплатно използване на зарядни станции, което значи ,че може да зареждаш електроавтомобила са, докато си в офиса или на среща с колеги, а това ще стане за много по-бързо време ,отколкото вкъщи.

Друг вариант да заредиш електроавтомобилът е на публично място -супермаркет, хотел, търговки обект. В този случай цената отново ще варира в зависимост от доставчика и мощността на станцията. Ориентировъчно тя ще е около 0,45 стотинки за kWh до мощност от 22 kWh и около 0,60 стотинки за kWh за бързо зареждане(50 kWh).

Начинът на заплащане на публични зарядни станции става чрез RFID карта, която закупуваш предварително или директно през безплатно мобилно приложение. (Научи повече)

Таблицата представя ориентировъчни цени и време за пълно зареждане на три модела електроавтомобили:

МоделКапацитет на батерия Пробег Разход kWh на 100 км (WLTP)Зареждане Фабричен кабел (час)Зарядна станция 7,4 kWhПублична станция 22 kWhБързо зареждане DC 50 kWhЦена на зареждане домашна станцияЦена на зареждане публична станция 50kWh

NISSAN LEAF Acenta40 kWh270 км14.81 kWh17 часа5.4 часа1.8 часа80 минути8.00 лв.24.00 лв.

Volkswagen ID.345 kWh330 км13.64 kWh20 часа6.1 часа2.0 часа90 минути9.00 лв.27.00 лв.

RENAULT ZOE52 kWh395 км13.16 kWh23 часа7.0 часа2.4 часа1 час10.40 лв.31.20 лв.‍

След като вече знаеш, че е напълно възможно да изминеш над 200 км, зареждайки автомобила си в гаража, докато вечеряш със семейството си и това да струва по-малко от 10 лева, готов ли си да караш на ток?

По статията работи Адриан Георгиев

Негово представяне:

Казвам се Адриян Георгиев Георгиев, първата си книга издадох на 26, в момента съм на 29, пиша третата книга от същата поредица, занимавам се с преработка на класически автомобили в електромобили, интересувам се от всякакви алтернативни източници на енергия, които спомагат за опазване на околната среда, книгите са в жанра фантастика но темата в тях, отново е за опазване на околната среда,

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре