Сега четете
Официално от ЦИК: Гласуваме на 14 ноември с една машина и с една смарт карта

Официално от ЦИК: Гласуваме на 14 ноември с една машина и с една смарт карта

ЦИК реши, че на изборите „две в едно“ на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за единия.

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.

 

Ако три минути след стартиране на гласуването избирателят не предприеме действия по избор, той  ще бъде подсетен с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.

След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“, отдолу натиснете „Потвърдете“, като ще се избират три бутона.

Първият за избор две в едно, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо  с надпис „Потвърждавам“, след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Втора страница, в която ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първия бутон, ще се визуализира на втория екран следният текст: „Вие избрахте да гласувате, две точки“, като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст „Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители“.

След това текста „Потвърдете своя избор“ или се върнете назад.

Вижте и

Отиваме на трета страница. Ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент, бюлетината ще се прелиства с бутон следваща страница и ще се преминава към следващо  гласуване“.

След като е направил своя избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед.

„Прегледайте вашия избор. Следващо изречение отдолу можете да промените като натиснете „Промени избора“ бутона, следващо изречение, отдолу напишете „Гласуване“ и изчаквате разписка“, обясни говорителят на ЦИК.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре