След гледане на Мярка за неотклонение „съдът реши да остави Ахмед Ариф причинил катастрофата в Сара Загора при ,която загина  42-годишният Георги Младенов, а 16-годишно момиче попадна в болницата със счупен череп Той е бил заловен в централния градски парк „Пети октомври“ час след катастрофата, Беглецът бил заловен от десетина младежи, които се организирали сами след като разбрали за трагичното произшествие на кръстовището на улиците „Генерал Столетов“ и „Цар Иван Шишман“, където при светещ на червено светофар е станал сблъсъкът между лекия автомобил БМВ , каран от Ариф и мотоциклета Ямаха на Младенов.

Младежите успели да разберат кой е беглецът и след кратък разговор по телефона с него го повалили на земята и изчакали униформените полицаи да го закопчаят. За постъпката си те ще бъдат наградени от ръководството на МВР, стана ясно от директора на областната дирекция старши комисар Николай Колев.

Служебен защитник на британеца, който е в България от 4 години е адвокат Мария Райчева, пред нея и съдебната охрана чужденецът изразил недоволството си, че жена ще го защитава , това противоречало на религиозните му вярвания. В хода на предварителното производство е установено, че Ариф е бил надрусан зад волана на личното си БМВ, той е направил няколко изключително груби нарушения на закона за движение по пътищата в резултат на което е настъпила произшествието с един загинал, един с тежко физически увреждания и един с по-леки наранявания пешеходец.