Сигнали за наличието на съмнения за фиктивни документи за ваксини са постъпили от седем области, като най-много са от София. Данните са предимно са месец септември. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни, че са образувани 14 прокурорски преписки. Възложени са и проверки от страна на МВР.

От думите на Милева стана ясно, че държавното обвинение ще бъде безкомпромисно в борбата с фалшивите сертификати.

А експерти напомнят, че снабдяването с фалшиво свидетелство за здравословно състояние, в случая COVID сертификат, е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години и пробация.

“Лекарите не комуникират пряко с пациентите. Тоест всичко това става чрез посредник, имаме форма на съучастие… Дали един човек има формирани антитела, или не, това не е достатъчно доказателство, че му е поставена ваксина”, казва адвокат Силвия Петкова, специалист по наказателно право.

Общопрактикуващи лекари споделят, че наличието на документ с невярно съдържание вкарва една група хора в статистиката на ваксинираните, но без това да е истина.

“Включително имам информация за хора, които не се притесняват да споделят, че имат близки, които дори пристигат от чужбина, за да изкарат такъв документ, за да се върнат в техните държави, където това не може да се случи”, каза общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.