„Живеем в епоха на промени. След десетилетия на относителна стабилност, човечеството влиза в системна криза, която ще предизвика социално-политически сътресения в голяма част от страните. Експертният консенсус по този въпрос е налице, спори се само за датата, в която светът ще достигне „пика на кризата“ – 2022/23 или 2024/25 г., което няма особена разлика в исторически мащаб. Съществуващият световен ред вече(!) радикално се променя, като заплашва да хвърли в хаос целия, т. нар. „цивилизован свят“. Страните, които ще успеят да устоят през този период (а по експертни оценки, „периодът на турбулентност“ ще продължи до 2030 г.), ще създадат нови правила и нов световен ред. Загубилите ще изостанат завинаги, а някои ще останат само в историята, както това е станало с велики империи през античността или с някои европейски държави през ХХ век. Нарастващата вълна на световния хаос може да се прехвърли и през границите на Русия. В същото време, както е ставало неведнъж в историята, глобалната криза е шанс за възраждане на Русия като един от световните лидери през XXI века.

… време е за национализация на елита на принципа „който не е с нас, е против нас“. Тези, „които не са с нас“, трябва да разберат, че рискуват да загубят всичко.“

„Время Больших Решений“, С. Шойгу

Владимир Путин, изказване на заседание на Съвета за национална сигурност на РФ: „Подчертавам, че ни е нужна балансирана, единна и цялостна система за стратегическо планиране, за да се създават съвременни, проверени, насочени към конкретни резултати планове и програми, които да настройват всички органи на властта, гражданското общество и деловите кръгове да работят в единна логика и заедно да постигат приоритетни цели, заради благополучното бъдеще на Русия.“

Японски и американски учени от Йейлския университет публикуват шокиращо, за адептите на „Невидимата ръка на пазара“, изследване под името „Проклятието на демокрацията – данни за 21 век“, което опровергава мита за безусловната полза от демокрацията за икономиката. „Прието е да се счита, че демокрацията е подпомагала икономическия ръст и прогреса в здравеопазването през 20 век и преди това. Ние открихме, че през 21 век става точно обратното – демокрацията е повлияла негативно на темповете на икономическия ръст в периода 2001-2020 г. Този извод се потвърждава от резултатите от пет различни метода за инструментални променливи. Според нашия анализ, демократическите режими водят до забавяне на ръста, заради намаляването на инвестициите и търговията. През 2020 г. демокрацията води и до повишено ниво на смъртност от Koвид-19.

Ето и линк към статията: https://arxiv.org/pdf/2104.07617.pdf

 

Такава решителна реторика на руското управление, съчетана с тезите за ролята на демокрацията за развитието на икономика, посочени по-долу, би трябвало да привлекат вниманието на държавното ни управление и да накарат лицата, взимащи решения, да активизират цялата ни държавна мощ за генериране на адекватни решения и активни действия във втрешно- и външнополитически план, за посрещане и преодоляване на цунамито на наближаващата криза. Време е за разум, мъдрост и съюзи. Време е за приоритизиране на целите на държавата и за сплотяване на обществото.

Милен Иванов, Любословие.БГ