В момента за локдаун не може да се говори, имаме едно задържане на заболеваемостта от 2, 3 септември, обяви епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ. Според нея в България никога не е била прилагана тази мярка в истинския й смисъл за разлика от други страни – забрана да се напуска дома и да се излиза.

„Към момента за локдаун изобщо не става дума. Разбира се, някои мерки могат да бъдат по-императивно поставени и по-строги, но това е разумно да се направи на ниво област. Там, където има проблем с капацитета на болниците“, категорична бе тя.

По думите й четвъртата вълна върви навсякъде по света, а у нас не е толкова стръмна, което се отразява и върху броя на хората, които се лекуват в болница. Ситуацията се следи много внимателно, за да не бъде достигнат прагът за прием на пациенти.

„Друг е въпросът, че много от хората не биха имали нужда от здравно обслужване, ако се бяха ваксинирали“, подчерта епидемиологът.

Проф. Кожухарова защити въведените мерки, като подчерта плавното нарастване на заболелите.

Епидемиологът посъветва хората да избягват контакти, които не са абсолютно наложителни, и поясни, че този съвет се отнася за хората в по-висок риск – неваксинираните.

Притеснително е дали ще се наложи децата да бъдат обучавани онлайн, концепцията засега е, че ученици, студенти трябва да се обучават нормално, защото пропуските в образованието, които са постигнати миналата година и евентуално сега, са с много далечни последици, обясни проф. Мира Кожухарова.