Сега четете
Стряскащо сериозен ръст на цената на природния газ

Стряскащо сериозен ръст на цената на природния газ

Природният газ от днес поскъпва до 94.54 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), реши Комисията за енергийно и водно регулиране след като държавният газов доставчик поиска поскъпване от 36.2%. Цената важи до края на месеца.

Само от април до септември цената на газа вече се удвои от 33.20 лв./мВтч до 69.4 лв./мВтч, а за година поскъпването е с 380%.

На брифинг, което е доста рядко събитие за „Булгаргаз“, изпълнителният директор Николай Павлов обяви, че въпреки поскъпването българските потребители плащат с 26-30% по-малко от цените на европейските пазари. Допълни, че днес на тези пазари цената на газа е достигнала нов връх от 100 евро. Посочи, че за деветте месеца от началото на годината цените на българския пазара са постоянно с 20% по-ниски от тези в Европа.

Това по негови изчисления показва, че за цялата година потребителите на газ в България като цяло ще платят с над 500 млн. лв. по-малко от другите в Европа.

В България пък потребителите са в тази изгодна спрямо останалите в ЕС пазари, благодарение на сключените договори и микса, който „Булгаргаз“ използва при формирането на цената, обясни Павлов. Увери контрагентите на управляваната от него компания, че договорените от тях количества към юни са подсигурени не само до края на годината, но и за следващата в рамките на техните контракти.

Допълни, че на фона на изпразнените газови хранилища в Европа България отново започва да нагнетява количества в хранилището в Чирен.

Вижте и

Павлов посочи и че газовият пазар е свободен в България, че има различни търговци и всеки може да избира от кого да купува. В същото време обаче „Булгаргаз“ била затрупана с поръчки.

Посочи, че целият проблем идва от повишеното търсене в цял свят заради бързото възстановяване на икономиките след началото на пандемията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре