Сега четете
Безопасността, достъпността и качеството на храните бяха дискутирани при обявяването на фондация днес

Безопасността, достъпността и качеството на храните бяха дискутирани при обявяването на фондация днес

 

София, 29 септември /Асен Бояджиев, БТА/ Безопасността, достъпността и качеството на храните бяха дискутирани при обявяването на фондацията „За достъпна и качествена храна“ в Националния пресклуб на БТА днес. Целта ни е не да завземаме чужди територии, а да бъдем медиатор, посочи председателят на УС на новоучредената фондация Андрей Велчев, който е и главен редактор на медията luboslovie.bg. Освен старта на фондацията днес започва и рубриката „Говори потребителят“, която цели да разказва за проблемите, но да търси и решения. Чрез luboslovie.bg ще бъдат излъчени интервюта и репортажи, свързани с проблеми и сигнали на потребители за храната, продавана в българските магазини. Целта не е да правим сензационни разкрития колко българската продукция не е качествена или колко са проблемите в българското земеделие, а да кажем, че има нужда от открит диалог, който да върне репутацията на българската храна, посочи на дискусията Велчев. Министерството на земеделието храните и горите /МЗХГ/ отдава голямо значение на производството на качествени и здравословни суровини за качествени и здравословни продукти, каза заместник-министър Крум Неделков, като коментира, че това не би било възможно без контрол върху всички процеси по агрохранителната верига, какъвто е заложен в стратегията „От фермата до трапезата“ и съответства на европейското законодателство. Д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните акцентира върху необходимостта да се прави разлика между безопасна и здравословна храна. Безопасна е храната, която се произвежда по определена технологична документация, спазвайки определени закони и технологии, но здравословна е онази храна, която има такъв ефект върху организма или определена таргетна група. Дадена храна може да бъде безопасна, но в същото време да не е здравословна, коментира Николов. МЗХГ отвори голяма ниша за българските земеделци – биофермите. В следващия програмен период има достатъчно широко поле за изява именно на фермерите, които искат да се занимават с биопроизводство, посочи Мирослав Павлов, съветник на земеделския министър. Заместник-министър Крум Неделков отбеляза, че в следващия програмен период от общата селскостопанска политика са заложени амбициозни цели за достигане на биопроизводството в ЕС от около 25 процента, а в момента в България то е около 3-4 процента. Приветстваме учредителите на фондацията и намерението им да имат конструктивни партньорства с институциите и с други структури на гражданския сектор, посочи проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента. Здравословната храна е един от важните фактори на най-голямото богатство, на най-голямата ценност на нацията – човешкото богатство, отбеляза Маринов. Сред въпросите, поставени в дискусията от различни участници, бяха дали има картел на цените на продуктите от първа необходимост, за качеството на млечните продукти, за прозрачността на контрола върху храните, за имитиращите продукти, за които беше обяснено, че не могат да бъдат забранени, но трябва да има ясно обозначение, че са имитиращи и трябва да се предлагат на отделен щанд.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре