Сега четете
Сърце до сърце – бебеносенето и ползите от него

Сърце до сърце – бебеносенето и ползите от него

Сърце до сърце – бебеносенето и ползите от него

 

 

 

Бебеносенето съществува още от зората на човешката цивилизация, а през последните години се превърна в поредната преоткрита от новото поколение традиция. Корените му се крият още във времената преди новата ера, в които племената са извървявали хиляди километри, за да се установят на нови територии. Но каква е причината тази традиция да се възроди в наши дни? Просто е – бебеносенето носи изключителни ползи за благосъстоянието и правилното развитие на бебето през първите месеци от неговия извънутробен живот. Какви са те ще разберете от тази статия.

 

 

Редица наблюдения единодушно сочат, че активно носените бебета плачат почти 50% по-малко от останалите. Причината е, че бебето в слинг установява постоянен физически контакт с родителското тяло и това действа успокояващо както на физиката, така и на психиката му.

 

 

Като физически ползи за бебето можем да отбележим:

 

 

Успокояване на коликите поради топлината, която излъчва тялото на родителя. Така стомахчето на бебето се загрява и по естествен път биват облекчавани неразположенията през първите месеци след раждането.

 

Намаляване на рефлукса поради изправената позиция на тялото.

 

Облекчаване на безпокойството и на проблеми със съня – сгушено в майчината прегръдка, детето се чувства на сигурно място, защитено от околния свят, съответно е спокойно и заспива по-лесно.

 

Плавен преход от майчината утроба към външния свят – дори и извън корема на мама, бебето отново усеща познатата му от цели девет месеца близост.

 

Правилната позиция (т.н. „жабче“ или „поза М“) предпазва от луксация на тазобедрените стави.

 

Стабилизиране на здравословното състояние при недоносени бебета – при бебеносенето през първите месеци на активен растеж бебетата изразходват по-малко енергия, съответно качват необходимите килограми по-бързо.

 

 

 

Вижте и

Като други ползи от бебеносенето можем да отбележим :

 

Психическото развитие на носените бебета – те израстват по-спокойни, уверени и щастливи, защото са установили силна връзка с родителите си.

 

Мобилност – дали в града или в планината, придвижването с бебе в слинг е много по-лесно за родителя и позволява дълги разходки независимо от условията на пътя.

 

Свободни ръце – слингът може да се използва както навън, така и вкъщи и докато бебето е спокойно в него, родителят може да работи, да върши домакинска работа или каквото и да е друго, изискващо две свободни ръце.

 

Гореизброените ползи от бебеносенето далеч не са единствените. Ако сте родител отскоро и се чудите дали да се впуснете в света на бебеносенето – не се чудете повече!

 

 

Автор: Веселина Василева

Снимки: Костадин Петков

/ Mestano photography /

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре