Сега четете
Класът на проф. Танковска открива новия сезон в НАТФИЗ с „Емилия Галоти“ от Лесинг

Класът на проф. Танковска открива новия сезон в НАТФИЗ с „Емилия Галоти“ от Лесинг

Класът на проф. Снежина Танковска ще открие новия сезон в театъра на НАТФИЗ с „Емилия Галоти“ от Готхолд Ефраим Лесинг, съобщават от театралната академия.

Постановката и сценичният вариант са на Петър Денчев, сценографията и костюмите – на Петър Митев, музиката е на Пламен Мирчев-Мирона. Премиерните представления са на 1 и 2 октомври.

„Какво би могло да свърже идеалите на немското просвещение с дневния ред на нашето балканско съществуване в началото на 21-ви век? Този въпрос идва съвсем разумно, когато се вгледаме в историята за гордата, но превърната в жертва Емилия Галоти. Може би въпросът за женската свобода? Или проблемът със свободата на личността въобще? Не прилича ли нашият свят по нещо на онзи от края на 18-и век, в който е възможно един самозабравил се феодал да бъде обладан от желанието за притежание, та да му се прииска да открадне едно живо същество? Едва ли днес бихме могли да се борим за моралната чистота и невинността, така, както Лесинг си го е представял, когато неговите буржоа решават да се съпротивяват на ексцентричните криминални желания на своя владетел“, пита режисьорът Петър Денчев.

„Със сигурност, въпросът за свободата на личността и женската еманципация седят все толкова актуално, колкото са звучали и тогава. Какво е насилие, пита Емилия Галоти, да изтърпиш това, което не трябва – отговаря си сама. Ала не е ли това ситуация, в която се намираме и днес?“ – пита още Денчев.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре