Сега четете
Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели

Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели

Вицепрезидентът: В ДНК-то на българина има свобода и съграждане и пътят ни напред не може да е постоянно в ремонт

Ще продължим нашата борба за честни и достъпни избори, за излъчване на нов тип управление, синтез на почтеност и компетентност, за укрепване на върховенството на правото, пресичане на злоупотребата с власт и кражбите, инвестициите в човешкото развитие и гарантиране на свободата на медиите. Само така ще победим бедността и безправието и ще заемем достойното място в европейското семейство. Това заяви държавният глава, който днес в Националния дворец на културата в София отправи приветствие към участниците в Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на предстоящите избори на 14 ноември.

В Учредителното събрание на Инициативния комитет участваха 188 обществени личности и доказани професионалисти от различни сфери – творци, представители на академичните общности, лекари, спортисти, учители и др.

По думите на Румен Радев през последните пет години президентската институция се утвърди като стълб на стабилност и държавност във време на срив на доверието в политическата система и на криза на законността. „В най-тежките времена на тотална обсада, непрекъснати атаки и манипулации не се отклонихме от мисията си да отстояваме интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма“, заяви президентът.

Президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел и гарант на комфорта на облагодетелстваните, подчерта Румен Радев. „Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. То е осъзнато обединение върху демократични ценности, около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели“, добави той.

Държавният глава открои промяната в обществената атмосфера през последните пет години и приветства създадения на площадите антимафиотски консенсус срещу произвола, корупцията и беззаконието. Обществото ни е зряло за промяна, подчерта Румен Радев и изрази увереност, че е въпрос на време действената демократична алтернатива да изкристализира и в законите и тяхното прилагане. „В тези динамични процеси ние приехме да не се крием зад институционалния комфорт. Пътят няма да е бърз и лесен. Десетилетното срастване на управляващата партия с държавата, развихрилата се корупция, упражняването на влияние чрез страх и манипулации, насажданите с години лъжи и демагогията, отровената медийна среда затормозяват промените. Но с обща воля ще постигнем решение“, заяви президентът. Подкрепата на президентската институция към площадите на недоволството през миналата година е плод на вярата, че страхът разяжда устоите на държавността. „Демократичните ценности се свързват преди всичко с правата на гражданите, с каузата за свободата. Няма да оставим българите да се свиват от страх в нишите на оцеляването“, заяви Румен Радев.

Като най-важна непосредствена национална цел държавният глава определи укрепването на държавността и заяви непреклонното намерение на президентската институция да продължи да работи за нея. „Без нейното постигане следващите управленски конфигурации и техните икономически, социални и други политики ще попадат в плен на олигархията и са обречени на провал“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава изрази признателност към всички партии, коалиции и граждани, които заявиха подкрепа за кандидатурата на президентската двойка за втори мандат. „Няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието“, подчерта президентът.

„В нашето ДНК и народопсихология има свобода и съграждане, пътят ни напред не може да е постоянно в ремонт. Не искаме само асфалт и безвремие. Искаме свободата да избираме, да отстояваме интересите си, за това се изисква воля, съзнание и професионализъм. Нашата цел и кауза е съграждането на България.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в своето приветствие към участниците в Инициативния комитет, на които благодари за подкрепата и гласуваното доверие.

По думите на вицепрезидента през 2020 г. на българските площади се роди промяната. „Българите от близо и далеч, нашите деца заявиха ясно, че имат енергията за промяна, че заедно можем много повече, че искат да участват в делата на държава“, заяви Илияна Йотова.

„Във време на разпад на държавността и разтрогнати обществени отношения от нас се очаква да върнем надеждата на хората и ние вярваме, че будим заедно заспалата съвест и заедно ще дадем нова координатна система на националното единение“, подчерта Илияна Йотова и призова да не се злоупотребява с думата „единение“ тогава, когато мислите не са за това.

За вицепрезидента единението означава зачитането на права, „ние не сме поданици, а граждани с права и отговорности“. „Единението означава солидарност и справедливост. Нека държим тези думи не само в езика, но и в действията си“, призова Йотова. „Солидарността ни прави хора, превежда ни през кризите. Справедливостта не може да бъде приватизирана – за едни да има, за повечето – не“, заяви вицепрезидентът и изтъкна, че разговорът днес е за все по-видимата криза на неравенствата. „Наша задача е да не допуснем да има обречени хора, да подпомогнем бедните и най-слабите“, посочи Илияна Йотова.

Вижте и

Вицепрезидентът благодари на президента Румен Радев за добрата екипна работа за добруването на България.

 

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре