Прехвърлянето на Бюрото за защита от главния прокурор към министерството на правосъдието е по-скоро символично, каза Янакиев. Това заяви в “Панорама” правосъдният министър Янаки Стоилов

“В момента има две дела, които са допуснати за разглеждане, по моя инициатива, едното пред ВАС, защото ВСС според мен недопустимо отклони произнасянето по същество на направеното искане, след като 7 часа води дискусия, накрая установи, че не може да разгледа искането по същество”, коментира правосъдният министър по повод искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Очаквам не само в рамките на ВСС

, а и в съдийските, юридическите среди да се обсъжда въпросът, да се предлагат подходящи кандидати, които очаквам да достигнат до Висшия съдебен съвет. по повод предстоящата в следващите месеци процедура по избор на нов председател на Върховния касационен съд.

 

Имах среща с делегацията, както и още няколко от колегите министри, това е част от политическия пейзаж – да се води открит диалог с представителите на Европейския съюз, коментира Янакиев. По думите на министъра оценката им е открита – липсват достатъчно усилия за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Цялото интервю вижте във видеото