Тежка авария  е станала по ВиК мрежата в  Хасково около 13 ч. след пускането на помпена станция “Ябълково”, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN, съобщават от МРРБ.При пускането на станцията, поради силното налягане на водата, възниква авария, която оставя без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково са започнали веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията обаче се оказва по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура.

Регионалният министър Виолета Комитова и ръководството на “Български ВиК Холдинг” са своевременно информирани за създалата се ситуация, която оставя жителите на областния град Хасково, както и селата Минерални бани, Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница без питейна вода.

Към 12 ч. днес има вода в целия град, но до няколко часа ще започне спиране на водоподаването към високите части на града за отстраняване на аварията. Очаква се днес поетапно да спре водата и към кварталите „Орфей“, „Бадема“, „Любен Каравелов“, „Каменни“ и част от „Червена стена“.След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран“.От ВиК-Хасково призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията, за което се изисквало дълго технологично време. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратило писмо и до РЗИ.ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.