Сега четете
Мика Зайкова: Не вярвам на Николай Василев – навремето парите изчезнаха

Мика Зайкова: Не вярвам на Николай Василев – навремето парите изчезнаха

„Първото предложено правителство (на Николай Василев, б.р.) може би не е било най-удачното. Лично аз считам, че не е най-удачното.

Честно казано, не харесвам министър-председателя! (предложен в първия кабинет от ИТН, б.р.) Казвам си го…

Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран.

Извинявай миличка, но аз отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове. Изключително много се интересувахме с колегите ми от „Подкрепа” – какво ще става и какво ще се направи.

Знаеш ли колко беше отпуснат първият транш за електронното правителство – 190 милиона евро. Той (Василев) беше тогава вицепремиер и отговаряше за тези въпроси. Но по тях не се видя нито един проект. Не става въпрос да има електронно правителство, а наченки за такова. Парите изчезнаха. И не само те. Имахме предприсъединителни фондове за много неща. Нищо не се случи. Това е моето лично мнение. Никого не задължавам с него”.

Това заяви в предаването „Карай направо” по Нова тв Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

Тя отхвърли твърдението, че не харесва Николай Василев, защото е противник на актуализацията на бюджета.

„Аз и колегите сме работили две години по програмата на ИТН, представихме я на хората и затова те гласуваха за нас. Толкова много хора не гласуваха за нас, само защото харесват Слави Трифонов. Това е абсурдно. Не може заради един човек да гласуват 500 хиляди души!

Изведнъж пристига г-н Николай Василев и казва: „Ето, аз нося една програма”. Тя нямаше нищо общо с данъчната политика, за която сме говорили с колегите. Нямаше нищо общо със социалната политика, която имахме предвид да правим. Естествено е, че няма как да приемеш един човек, дошъл отвън, да ти сложи програмата и да ти казва каква политика да правиш. Извинявайте, но ние сме парламентарна република, не премиерска. Номерът с премиерските републики свърши”, категорична е Зайкова.

Тя дори повтори, че „номерът с премиерските републики свърши“ – Край!“.

По думите й твърдението, че бюджетът не е имал нужда от актуализация, е пълна глупост.

„Не можеш да управляваш кризи без пари.

Аз мога да кажа, че ако съм в този парламент и в икономическия екип на партията, няма да има вдигане на данъците в следващите три години. Няма да вдигаме данъците – ще повишаваме събираемостта.

Като няма кой да краде и да скатава милиарди някъде навънка, парите стигат. България е богата”, категорична е тя.

„Не бях добра орисница, след като беше толкова кратък животът и на 45-ия, и 46-ия парламент. Проблемът обаче не е в звънецът, който ударих в пленарната зала. Проблемът е, че преди да ударя звънеца и на двата парламента, аз произнесох клетвата. И всички се заклеха в България и в интересите на народа. Изглежда, че веднага след това го забравиха”, каза в началото на интервюто си депутатът от последните две народни събрания.

Според нея още на предишните избори, народът е казал съвсем ясно три неща на депутатите: „Първо:

„Искам промяна!“ Затова даде повече гласове на партиите на промяната.

Второ: „На никого не давам болшинство. Никой няма да управлява сам – работете заедно“.

И третото, което им каза с ниската избирателна активност е: „Омръзна ми от избори. Спрете с изборите“. Но никой не чу какво каза народът”, категорична беше Зайкова.

Зайкова посочи още, че 46-ият парламент е свършил нещо по-важно от актуализацията на бюджета.

„В най-новата история на България винаги правителствата носят бюджета, депутатите вдигат ръка и го утвърждават. В този парламент донесохме промяна и го прекроихме, защото там имаше една група от хора, които са специалисти. И успяхме. В бюджета на служебното правителство нямаше и дума за мигрантската криза, а тя е на вратата ни. COVID кризата беше в наченки, а освен това бяха забравени най-уязвимите групи. Това, освен пенсионерите, са децата и майките с децата, хората с увреждания, които получават смешни жълти стотинки”, подчерта Зайкова.

Вижте и

Тя допълни, че в 46-ото НС е имало доста хора с повече „его, отколкото акъл” и затова голяма част от депутатите са „забравили клетвата си” и са се изпокарали, преди да си научат имената.

„Друга причина това да се случи е, че те просто не знаеха как се прави политика. А политика се прави с диалог и с разумен компромис”, коментира доайенът на 45- и 46-ото НС.

„Аз не съм участвала в политическите преговори на ИТН с другите партии. Участвах в експертните разговори. Нямаше нещо, по което да не намерим компромис. Основните приоритети ги изчистихме. По основните политики – не само нашите, но и на колегите, се разбрахме. Работните групи работеха добре и не очаквах това да се случи”, не крие учудването си депутатът.

А на въпрос на водещата – какво направи вашата партия, т.е. от ИТН условия за сформиране на кабинет, Мика Зайкова заяви:

„В цяла Европа има правителства на малцинствата. Когато се разбереш с колегите си какви са приоритетите, какви политики ще правиш и се договориш, че те ще те подкрепят, ти можеш да кажеш, че поемаш цялата отговорност и ще понесеш всички негативи. Не става въпрос за условия. Това, за което разговаряхме в предварителен порядък, беше за приоритети и политики. Никой никому не постави условие”, заяви Зайкова.

Според нея „ясно е, че това правителство може би нямаше да изкара цял мандат“. Тя натърти, че никой никому не е поставял условия.

А на въпрос – след като казва добри думи и за Асен Василев, и за Кирил Петков, да не би да опита „да хукне след тях“, Зайкова отговори:

„Ти да знаеш аз да съм предател?!“

За Нова Николай Василев коментира, че много уважава Мика Зайкова, но по конкретната тема не била добре информирана. Василев обясни, че през 2004 г. Не се е занимавал с електронното управление, а е бил министър на транспорта.

ClubZ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре