Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни. Това заяви президентът Румен Радев в края на днешното изслушване на кандидат за нов член на ЦИК от “Има такъв народ”.

Държавният глава обаче не посочи конкретна дата за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

За да имаме честни, прозрачни и достъпни избори, е от изключителна важност работата на ЦИК, подчерта президентът по време на изслушването.

Той акцентира, че за ефективната дейност на ЦИК е важна публичността в нейната работа. Изборите са стожер на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции, заяви президентът.

След подадената оставка от члена на ЦИК Любомир Гаврилов, той е освободен с указ на президента. Новото предложение от “Има такъв народ” е Гергана Петрова Стоянова. Тя е от Бургас, завършила Английската езикова гимназия и Бургаския свободен университет със специалност “Право”. От 1999 г. е член на Адвокатска колегия – Бургас.

След изслушването беше счетено, че Гергана Стоянова е подходяща за позицията и така тя е новият член на ЦИК от квотата на “Има такъв народ”.