Изложба по повод 105 години от Добричката епопея откри Регионалният исторически музей в Добрич. Експозицията е изготвена в сътрудничество и с Регионалния клуб „46-ти пехотен добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“, като всички оръжия и военни униформи са осигурени от тях. По повод на годишнината от боевете за освобождение на Добруджа по време на Първата световна война от музея са подготвили и вестник със статии и художествени произведения по темата.

Изложбата е посветена на Добричката и Тутраканската епопея и събитията на Добруджанския фронт през 1916-1917 година и затова е озаглавена „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война“, информира Живко Марков от отдел „Нова история“ към РИМ Добрич.

В изложбата е показано и другото лице на войната, като специално място е отредено за малко известните исторически събития, при които около 30 000 добруджанци са откарани в лагерите в Молдова. Зверствата и нечовешките условия, при които те се налага да оцеляват, погубват живота на голяма част от тях, а успелите да се завърнат са носели отпечатъка на годините в плен до края на живота си. Изложбата е наситена и с множество оръжия и униформи, които са предоставени от Регионалния клуб „46-ти пехотен добрички полк“. За тях разказва неговият председател Добрин Добрев.

Това е 17-та поред изложба, която се осъществява в сътрудничество между Регионалния клуб „46-ти пехотен добрички полк“ и РИМ в Добрич. Тя може да бъде посетена и разгледана в сградата на музея в Градския парк „Св. Георги“.

Повече за изложбата, която е подредена в залата на РИМ Добрич в Градския парк „Св. Георги“, чуйте в репортажа на кореспондента ни Мая Щърбанова: