Сега четете
Наложиха нови мерки срещу Covid-19 в цяла България

Наложиха нови мерки срещу Covid-19 в цяла България

В България ще бъдат наложени нови мерки срещу коронавируса заради нарастващия брой на заразените с Covid-19 и ниския процент на ваксинираните. Ограниченията засягат служебните сбирки, културните мероприятия, спортните събития и други. Мерките влизат в сила от 7 септември, след края на предстоящия дълъг почивен уикенд, съобщи на брифинг здравния министър Стойчо Кацаров. България е в извънредна епидемична обстановка до края на ноември.

Макар да е сериозна, ситуацията е под контрол, увери Кацаров. Притеснителен е големият брой хора с коронавирус, които са починали.

В България доминиращ е Делта варианта на Covid-19, който е много по-заразен. „На практика един човек заразява от 6 до 8 души около него“, обясни проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Мерките изглеждат по-леки от очакваното, като не засягат ресторанти и нощни заведения, хотели, фитнеси и СПА центрове, игрални зали и казина, както и училища, детски градини и университети. Всички те трябваше да бъдат затворени за посещения, според предложението на главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, направено по-рано тази седмица.

Ето какви са мерките, които важат за цяла България:

Обучителните центрове и школи ще имат присъствени занимания, като се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и се събират максимум 10 души в помещението. Присъстващите трябва да носят маски, помещенията да се проветряват редовно.

Забранени са посещенията на детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Служебни сбирки като конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и други са разрешени, като се използва не повече от 30% от капацитета и да се събират до 30 участника в помещението, в което се провеждат. Задължително е да се спазва физическа дистанция и да се носят маски. Забранени са тиймбилдинги и други подобни организирани мероприятия.

Същите правила като тези за служебните сбирки важат и за конкурси, масови изпити и други. Те могат да се провеждат при използване на не повече от 30% от капацитета и до 30 участника в помещението, в което се провеждат при спазването на физическа дистанция и носене на защитни маски за лице.

Ч

Забраняват се всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и т.н. Затварянето започна. Какви са забраните?

Кина, театри, циркове, представления, концерти и други сценични прояви на закрито могат да се посещават при запълване на максимум 50% от капацитета на помещенията и използването само на седящи места.

Вижте и

Музеи и галерии остават отворени, но посетителите трябва да спазват дистанция – по 1 човек на всеки 8 кв. м и всички отново да бъдат с маски.

Танцови школи и разновидностите им ще работят на 30% от капацитета на помещенията, като в тях се събират максимум 10 души.

Спортните състезания на закрито ще са без публика, а тези на открито ще имат зрители, които заемат максимум 30% от капацитета на спортния стадион, зала и т.н. Ще се използват само седящи места, през 2 седалки, при спазване на физическа дистанция и носене на маски.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре