Сега четете
Шофьорът, причинил катастрофата с Милен Цветков, излиза под домашен арест

Шофьорът, причинил катастрофата с Милен Цветков, излиза под домашен арест

Софийският градски съд (СГС) пусна с по-лека мярка за неотклонение домашен арест Кристиан Николов, който на 19 април миналата година причини в катастрофа смъртта на телевизионния водещ и журналист Милен Цветков. Мярката трябва да се контролира с електронна гривна. Решението на съда не е окончателно и прокуратурата вече обяви, че ще го оспори.

Кристиан Николов е в ареста от деня, в който бе задържан след катастрофата с Милен Цветков преди повече от 1 година и 4 месеца. Адвокатите му поискаха да бъде освободен с по-лека мярка с няколко основни мотива.

„Защитата никога не е спорила за участието му в катастрофата – деяние има, но не е такова, каквото е описано от прокуратурата. Лишиха ни от възможността за съкратено съдебно следствие и признаване на фактите по обвинителния акт, като повдигнаха по-тежкото обвинение, което включва умисъл“, обясни адвокат Любомир Таков. По думите му, ако това се бе случило, настоящата агония както за близките на Цветков, така и за Николов и семейството му можеше да не продължава.

„Защитава се безумно, абсурдно обвинение от институция, която се ползва с най-ниския рейтинг“, каза Таков пред съда. Той даде няколко примера за други тежки катастрофи, станали миналата година, при които има както загинали, така и тежко ранени, но обвиненията са по-леки, а подсъдимите са на свобода срещу парични гаранции или други по-леки мерки от арест.

Според защитата няма никаква реална опасност Николов да извърши престъпление, ако бъде освободен от ареста, особено след като делото е в съдебна фаза и върви към финал на първа инстанция.

Справки от затвора в София, където Николов излежава мярката задържане под стража, показват, че той работи, награден е през март, не е наказван, съдейства на администрацията и служителите.

„Кристиан не е наркоман, какъвто се твърди, че е. Има тестове, които са отрицателни. В организма му няма наличие на наркотични вещества. Става дума за неосъждан млад човек, без престъпно минало, студент, стипендиант. Престоят му в затвора е изиграл своята превъзпитателна роля спрямо него“, обясниха адвокатите.

Те призоваха съдебния състав да обърне внимание на поведението му и по време на делото – Николов участва активно, съдейства, не е ставал причина за бавене на съдебното следствие, а облекчаването на мярката му няма да възпрепятства хода на делото. Защитата подчерта, че няма риск той да се укрие.

Прокуратурата настоя Николов да остане зад решетките, като мотивира искането си с твърдения от обвинителния акт. Единственото, което предстои, е да бъде изслушана и приета комплексната психолого-психиатрична експертиза, преди делото да върви към финал.

Вижте и

„Напълно осъзнавам мащабите на трагедията, съчувствам на семейството и близките на пострадалия. Моля съдът да промени мярката ми в по-лека“, каза пред съдебния състав Кристиан Николов.

На днешното заседание трябваше да бъде изслушана комплексната психолого-психиатрична експертиза, но това не се случи заради отпуски на експертите и вещите лица по делото.

Снимка: Булфото

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре