Сега четете
„Топлофикация София“ иска увеличение на цените с 20%

„Топлофикация София“ иска увеличение на цените с 20%

Абонатите на „Топлофикация София“ няма да останат без парно и топло вода през зимата, но може да плащат повече. Дружеството е поискало поскъпване на цените заради увеличените цени на газа и въглеродните квоти. В ефира на BTV изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров коментира, че увеличението може да е с до 20%.

 

„От юни досега увеличението на цената на газта е с над 43%. Следващите месеци поскъпването ще продължи. Дружеството трупа загуби“, обясни Александров и добави, че почти 77% от цената на топлинната енергия се определя от цените на газта и въглеродните емисии.

Инж. Александров определи ситуацията като извънредна и форсмажорна. Той коментира, че КЕВР трябва да реши дали да одобри исканото увеличение и с колко.

„КЕВР определя какви да бъдат цените. Ние работим в тежка регулаторна среда.“

Увеличението, което КЕВР одобри през регулаторния период юли месец, бе също с 20%. Изпълнителният директор на дружеството обясни, че поскъпването е било заради увеличението в цената на газта с 101% от март месец.

Ако КЕВР одобри предложението, направено от дружеството извън регулаторния период, абонатите в София, които хипотетично са плащали 200 лв. месечно, ще заплащат с 40 лв. повече.

Около 3000 абонати са оспорили сумите по изравнителните си сметки. Жалбите предстои да бъдат разглеждани, обясни инж. Александров.

Вижте и

Кога абонатите може да плащат по-малко?

Дружеството разработва нови планове за промяна на начина, по който произвежда топлинна енергия. Целта е да премине към зелена енергия.

„В следващите три години ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани“, коментира инж. Александров. Едва когато новите технологии бъдат въведени, може да се очаква поевтиняване за крайните потребители.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре