Сега четете
Производителите не носят отговорност за поставянето на трета доза ваксина

Производителите не носят отговорност за поставянето на трета доза ваксина

Третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, „това е малко като каруцата пред коня“. За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

Това заяви в „Денят започва“ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„В момента има одобрени 4 ваксини – 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това“, обясни проф. Гетов.

Той обясни, че има твърде голяма разлика между бустерна – усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза – просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

„Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави – Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%“, каза Гетов.

Вижте и

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

„Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло“, смята проф. Гетов.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъде фокусирано в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре