Сега четете
Виталий МАНСКИ и „Горбачов. Рай“ в София

Виталий МАНСКИ и „Горбачов. Рай“ в София

Забележителният руски документалист лично ще представи най-новия си филм на 25-ия юбилеен София Филм Фест #Есен

Виталий Мански е режисьор на над 30 филма, представяни на фестивали в цял свят и награждавани многократно. Той е роден през 1963 година в Лвов, Украйна, тогава СССР; дипломира се във ВГИК през 1989 година и се утвърждава като един от най-успешните руски и световни документалисти.

В ролята на продуцент Мански работи заедно с режисьори като Рената Литвинова, Александър Расторгиев, Сергей Мирошниченко, Дмитрий Желковски, Сергей Лозница. През 1996 година той стартира проект, чиято цел е да се архивират аматьорски видео-файлове на частни лица, снимани в годините на бившия СССР (от 30-те до 90-те години на ХХ век). Виталий Мански е създател на националната награда „Лавров венец“ за най-добър руски документален филм. Той е основател и президент на „Artdocfest“ – международен фестивал на документалното кино. От 2014 година Мански живее в Латвия.

Михаил Горбачов, 89-годишният бивш лидер на Съветския съюз, се среща в къщата си край Москва с режисьора Виталий Мански. В неангажираща и приятна атмосфера те обсъждат трудни теми, докато Горбачов прави равносметка на живота си. В центъра на разговора са реформите, които той провежда като партиен лидер през 80-те години, падането на Берлинската стена и последвалото разпадане на съветската империя. Носител на много международни отличия, включително на Нобелова награда за мир, след напускането на поста начело на държавата Горбачов критикува политиката, която водят Борис Елцин и Владимир Путин. Във филма Михаил Сергеевич и Виталий Мански обсъждат недоволството на руския народ, когато с новите свободи идват безработицата и гладът. Мански поставя пред Горбачов и въпроса за съдбоносните избори, които се отразяват и на личния му живот.

Виталий Мански бе председател на журито в международния документален конкурс на 24-тия София Филм Фест. Пандемичната реалност през 2020 година го възпрепятства от възможност за среща с българската публика, но през септември 2021 той лично ще представи най-новия си филм „Горбачов. Рай“.

 

 

Вижте и

 

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре