Сега четете
Оградата по границата не може да спре бежанците

Оградата по границата не може да спре бежанците

България може да помогне на хората от Афганистан, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент. Това заяви бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия.

„Бежанците от Афганистан са много различни. Не казвам добри или лоши. Културата и начинът им на живот. Това са хора, които воюват от 500 години. Фактът, че не могат да бъдат победени, асимилирани и интегрирани от западната култура, че и от руската, означава, че наистина са много различни”, добави той.

По думите му на Афганистан не може да се гледа като на една цялостна държава. „Тя воюва от 500 години. Това е страна с много особен конгломерат от различни етноси, народи, езици и племена”, каза още бившият главен секретар на МВР.

Според него проблемът с миграцията не може да бъде решен с военно-полицейски мерки. „Останах с впечатление, че ние едва ли не се готвим за война. Казва се колко военни и единици техника е изпратена. Оградата не може да спре бежанците”, категоричен е Георгиев, който смята, че кризата се решава с преговори, дипломация и пари.

Дали бежанската криза се използва за политически цели, той каза: „Като гледам дивотията в страната, всичко се използва за политически цели. Може би в тази уродлива, агресивна форма не е било чак така”, уточни бившият главен секретар.

Във връзка с полицейското насилие, Георгиев коментира, че това, което се вижда, е страшно. Знаете ли колко страни има една монета – три. Ако погледнем от гледната точка на независимата страна – едните са жертвите на тези грозни деяния, другите са извършителите. Ако се опитаме да обясним действията на полицаите, най-лесно е да ги оплюем и заклеймим. Нещата са доста по-сериозни. Полицаят няма право на грешки, посочи бившият главен секретар.

„Много е лесно да теоретизираме. Когато тези момчета и момичета бяха подложени на дълга агресия – палени, бутани, плюти. Опитвам се да намеря нещо, с което да ги оправдая. Трудно е, но трябва да се знае, че има и такава гледна точка”, допълни Георгиев.

„Абсурд е някой висш ръководен служител да издаде такава заповед. Най-вероятно става въпрос за професионална неподготвеност, липса на тренировка, на издържаност на характера. Комбинацията с другите фактори, явно е довела до срив в съзнанието на полицаите”, смята още той.

Вижте и

Относно наказанието на полицаите Георгиев каза: „Доколкото разбирам срещу тях са повдигнати обвинения и вероятно съдбата им като полицаи е предрешена”, допълни той.

„Много неща би трябвало да се променят. Но затова е необходима сериозна и непрекъсната реформа, която обаче в системата на МВР звучи перверзно. МВР беше хвърляно дълги години в глупави, безсмислени, противоречиви и противоречащи си една на друга реформи. Затова е необходим политически консенсус”, каза бившият главен секретар на МВР. Георгиев не вярва, че политиците ще разрешат на МВР да бъде силно и да има силни специални служби.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре