Сега четете
Почина бащата на обичана игра

Почина бащата на обичана игра

На 69-годишна възраст почина създателят на популярната в цял свят игра Судоку, предаде „Коммерсант“.

Каджи почина от рак на жлъчните пътища, като остави съпруга и две дъщери. Но феновете на играта му ще помнят неговата тайна за създаването на наистина интересен пъзел: да се обяснят правилата за решаването му възможно най-лесно, пише БГНЕС.

Маки Каджи, ръководител на Nikoli – компания, която разработва популярни пъзели, е починал в Япония след дълго боледуване. Той стана известен като „кръстник на Судоку“ за ролята си в създаването и популяризирането на играта и различни пъзели по цял свят.

Историята на създателя на Судоку е толкова интересна, колкото и играта му.

Каджи е роден през 1951 г. в Сапоро. Средното си образование получава в училище в Токио. Не успява, обаче, да получи висше образование, след като още в трети курс на университета Кейо, където изучава японска литература, е принуден да спре обучението си. Периодът е известен с масовите протести студенти и младежи, организирани от движението на новата левица, и тогава множество университети са принудени да отменят часовете си. След като напусна университета, младият Каджи се опитва да се преквалифицира много пъти, бил е дори сервитьор и строител, но не му потръгва.

 

Буквално гласуващ, през 1980 г. Каджи публикува мисловната игра Судоку в списание Puzzle Tsushin Nikoli, или просто Nikoli, въпреки че популярната игра е позната и преди това. Каджи я вижда в американско списание, публикувана под името Number Place, но преработва идеята и визията на американската версия.

 

Вижте и

Двадесет години по-късно новозеландски турист вижда популярната мисловна игра във вестника и толкова много я харесва, че дори я носи до Лондон в редакцията на британски вестник, където бива публикувана.

Немски и британски учени са установили, че броят на възможните решения на Судоку 9 по 9 е 6,67, умножен по 10 до степента на 21. Увлекателната игра има дори собствен Световен шампионат, който се провежда ежегодно от 2006 г. насам. Думата „Судоку“ дори е официално призната и от Оксфордския речник, а според различни статистики над 200 милиона души по света са запалени фенове на играта.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре