Сега четете
Рашков изнесе некоректни данни, заяви европрокурорката Трифонова

Рашков изнесе некоректни данни, заяви европрокурорката Трифонова

Прокурорката, разследвала полицейското насилие – Вероника Трифонова, упрекна вътрешния министър Бойко Рашков, че е изнесъл неточна информация от трибуната на парламента.

По-рано Рашков бе изслушан на извънредно парламентарно заседание заради обнародвания запис, който показва как на миналогодишните протести срещу Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев полицаи са упражнили насилие срещу граждани под колоните на Министерския съвет.

По адрес на прокурор Трифонова, която впоследствие е издигната за делегиран прокурор в европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, вътрешният министър каза, че е поела случая и е решила веднага и бързо – да прекрати преписката. Рашков акцентира също, че до момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство. Отделно служебният МВР шеф подчерта, че прокуратурата и полицията са знаели за записа, изтекъл година по-късно, но полицейското насилие е било прикривано.

Версията на делегирания европрокурор

Според Вероника Трифонова обаче има образувано досъдебно производство, а изнесената от Рашков информация не е коректна.

„Като прокурор в районна прокуратура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР. Аз съм иззела проверката от СДВР и съм я възложила на Вътрешна сигурност. Смятам, че така е правилно, а не СДВР да проверяват собствените си служители“, каза прокурорката пред bTV.

Тя обясни, че за едно от пострадалите лица е образувано досъдебно производство за лека телесна повреда, като категорично отрече това да се е случило наскоро. Трифонова обясни, че е постановила да се разпитат свидетели и да се извършат експертизи, които да докажат кой е евентуалният извършител.

„За две от другите лица е постановен отказ, защото явявайки се в Дирекция „Вътрешна сигурност“, те собственоръчно са отказали да дадат сведения за случилото се“, уточни Трифонова, но не назова имената на пострадалите.

Трифонова допълни, че след прекратяването на проверката по тези два случая, тя е изпратила на лицата прокурорски акт, с който могат да защитят правата си.

„Не знам дали има повдигнати обвинения, защото към момента на образуване аз не съм повдигала обвинения. Не мога да съм категорична, че съм гледала същите кадри. Гледала съм сходни кадри преди повече от осем месеца. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление, спрямо едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса“, уточни Трифонова.

 

Тя уточни, че на гледаните от нея кадри не е установила да има удари срещу другите две лица, за които е трябвало тя да се произнесе. Прокурорът допълни, че нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от униформени по време на антиправителствените протести, но няма информация за развитието им.

 

Следва продължение

 

Темата с полицейското насилие ще търпи непрестанно развитие в следващите дни. Парламентът с пълно единодушие подкрепи проект на решение, с което се иска доклад от главния прокурор Иван Гешев. Срокът му за внасяне в Народното събрание е до 20 август, петък. Той трябва да съдържа данни за дейността на прокуратурата по случаите на полицейско насилие над протестиращи през лятото на миналата година.

Вижте и

 

Междувременно Специализираната прокуратура отказа да изпрати свой представител в парламентарната комисия, разследваща насилието над протестиращи. Покана към магистратите е била изпратена от председателя на комисията Николай Хаджигенов. Главният прокурор също отказва да се яви в парламента.

 

Извънредното заседание на парламента приключи с приета декларация, с която Народното събрание се извини за „позорящия акт“ на полицейско насилие. В декларацията бе записано също, че НС осъжда бруталното полицейско насилие над протестиращи граждани, извършено по времето на протестите през лятото на 2020 г. Депутатите определиха това за позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна. Парламентът настоява за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния.

 

От Министерския съвет се изисква да внесе необходимите законодателни промени и да приеме подзаконови разпоредби, недопускащи подобни случаи на насилие от служители на МВР. От своя страна парламентът ще засили контрола върху сектора за сигурност, включително чрез постоянните комисии и съгласно най-добрите европейски практики.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре