Сега четете
ПОМОЩ ! БЕБЕТО ОТКАЗВА ДА СПИ !

ПОМОЩ ! БЕБЕТО ОТКАЗВА ДА СПИ !

Помощ! Бебето отказва да спи!

 

 

 

Рано или късно всеки родител се сблъсква с отказа на бебето от сън. Това може да се дължи на редица причини в зависимост от възрастта и състоянието на детето. Важно е в такива моменти да запазите самообладание, да подходите с мисъл и търпение и да потърсите причинителя на проблема, за да го отстраните и да осигурите здравословен и спокоен сън на вашите съкровища. В тази статия ще се запознаете с най-честите врагове на детския сън и ще получите съвети как да ги избегнете.

 

КОЛИКИ

 

 

 

 

Коликите са нещо, от което за съжаление не можем да предпазим бебетата на сто процента. Те са напълно нормално физиологично състояние, което отшумява в най-лошия случай до четвъртия месец. Характеризират се с подуване на стомахчето, газове и плач. Освен капките и таблетките против колики, които може да намерите във всяка една аптека, можете да облекчите упоритите колики с леки масажи на коремчето или като го загреете – с ръка, със затоплена кърпа или с възглавничка с черешови костилки.

 

 

Дискомфорт

 

 

 

 

Жега, студ, неудобни дрешки или липса на достатъчно пространство в леглото, в случай, че бебето спи на вашето легло или че неговото креватче е затрупано с играчки. Осигурете на мъничето всички удобства, които биха допринесли за здрав сън – облечете му чиста пижама, следете температурата и влажността в помещението, в което то спи, разчистете му креватчето и му осигурете достатъчно пространство.

 

 

Пълна пелена

 

 

 

Преди да започнете с приспиването, проверете пелената – независимо дали сте вкъщи или навън.

 

 

Запушено носле и други физиологични състояния

 

 

 

 

Винаги дръжте под ръка физиологичен разтвор и проверявайте нослето на вашето дребосъче. Ако то е запушено, е сигурно, че детето не може да спи спокойно, тъй като все още няма навика да диша през устата. Възможно е също да има болки в стомахчето, ушите или други части на тялото. В такъв случай наблюдавате реакциите му и следете за висока температура, обриви и зачервявания.

 

 

Глад, жажда, прехранване

 

 

 

 

Това са едни от най-често срещаните причини детето да не може да заспи. За да не стигате до тях, хранете детето по установен от него режим, редовно предлагайте течности, особено през лятото, и внимавайте какво количество храна консумира – ако стигнете до прехранване, бебешкото стомахче няма капацитета да преработи качествено храната и детето усеща тежест и болки.

 

 

Вижте и

Никнене на зъбки

 

 

 

 

Появата на първото зъбче е паметен момент в развитието на детето, но в същото време изживяването може да бъде доста… екстремно. Някои учени дори твърдят, че болката от зъбоникнене е толкова силна, че е непосилна за възрастен човек. Именно затова, видим ли венците на бебето да са подути и зачервени, трябва да се заредим с много търпение, гризалки и при крайна необходимост с медикаменти за успокояване на болката. Колкото и изморени и недоспали да сме, не трябва да забравяме, че никненето на зъби е дълъг и болезнен процес и се налага да проявим разбиране и търпение.

 

 

Липса на режим и рутина преди сън

 

 

 

 

Много родители подценяват рутината, но именно тя е ключова в постигането на дълбок и здрав сън. Какво всъщност представлява тя? Лесно е – когато видите първи признаци на сън у детето през деня, го преместете в спалнята или на тихо място и му осигурете тиха игра – с играчки, които не издават звук, книжки или бял шум. Ще му помогнете също ако му прочетете приказка и затъмните прозорците. Вечерната рутина може да бъде същата, като към нея добавим хранене и къпане. Важно е детето да свикне с една и съща последователност на едни и същи действия, защото това е единственият начин да му подскажете, че е време за сън. Така то ще бъде по-спокойно, ще знае какво следва и ще се отпусне. По отношение на режима, той е индивидуален за всяко дете и се изгражда в течение на месеците. Не е нужно да спазвате точно определен час за приспиване, а само да се уверите, че детето не е будувало твърде малко или твърде много.

 

 

 

Сънят е ключова част от правилното развитие и от здравето както на децата, така и на възрастните!

 

Автор: Веселина Василева

Снимки: Костадин Петков

/ Mestano photography /

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре