Сега четете
Какво се случва с тялото ви, ако пиете няколко кутии енергийни напитки дневно?

Какво се случва с тялото ви, ако пиете няколко кутии енергийни напитки дневно?

„Препоръчителен дневен прием на не повече от една напитка“ – вероятно сте забелязали това предупреждение върху опаковката на любимата ви енергийна напитка.

 

Със сигурност ще ви е интересно да научите какви последици за здравето очакват потребителите, които пренебрегват тази препоръка.

 

Енергийните напитки далеч не са най-здравословното нещо на света, но не са чак толкова лоши, колкото си мислят някои хора. Но прекомерната им консумация може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

 

1. Увеличава се рискът от сърдечни заболявания

 

Във всяка енергийна напитка се съдържа приблизително 160 милиграма кофеин, което означава, че две или три кутии на ден ни набавят от 300 до 500 милиграма от ободряващото вещество. Толерантността на човек към кофеин може да варира по редица причини, но се смята, че максималната дневна стойност за възрастен е 400 милиграма (три или четири чаши кафе).

 

Кофеинът е стимулант, който увеличава сърдечната дейност. Няколко чаши кафе или една енергийна напитка от време на време, няма да навредят на тялото, но ежедневният прекомерен прием на кофеин е свързан с кардиомиопатия, при която сърдечният мускул отслабва и не може да изпомпва кръвта.

 

2. Повишава се кръвното налягане

 

Енергийните напитки също повишават кръвното налягане, което може да повлияе на сърдечните ритми и да доведе до сърдечна недостатъчност. Неотдавнашен медицински доклад, публикуван в BMJ Case Reports, описва случай, при който млад мъж е приет в интензивно отделение с остра сърдечна недостатъчност. Пациентът съобщава, че средно е пил четири кутии енергийна напитки дневно в продължение на две години.

 

През 2017 г. 16-годишен тийнейджър почина от предозиране на кофеин след консумация на сода, кафе и енергийна напитка.

 

Установено е, че кофеинът причинява сърдечни аритмии. Но в случая не става въпрос само за вредите от него.

 

Вижте и

3. Увеличава се рискът от увреждане на черния дроб

 

Някои енергийни напитки съдържат витамини от група В. Предозирането с тях може да причини кожни проблеми, проблеми с черния дроб, замъглено зрение и увреждане на нервите.

 

4. Увеличава се рискът от кариес и диабет

 

Освен това почти всички енергийни напитки съдържат огромно количество захар – от 50 до 60 грама в една кутия.

 

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се консумират не повече от 50 грама захар на ден. Прекомерната и редовна консумация на подсладители може да причини зъбни проблеми, включително кариес, както и да увеличи рискът от затлъстяване и диабет тип 2.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре