Сега четете
Малта е отговорна за смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция

Малта е отговорна за смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция

Публично разследване на убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция установи, че държавата носи отговорност за смъртта й, предаде Би Би Си.

В доклада се казва, че държавата не е разпознала рисковете за живота на репортера и не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне.

Каруана Галиция загина при нападение с кола бомба близо до дома си през октомври 2017 г.

Разследване доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат през 2019 г., след като неговите близки сътрудници бяха замесени.

Той обаче отрече обвиненията в корупция.

Наречена „Жената Wikileaks“, Каруана Галиция разкри мрежи за корупция в страната и в чужбина.

Когато почина на 53 години, тя бе работила 30 години като журналист. Каруана Галиция безмилостно обвинява малтийските политици и други служители в корупция в популярния си блог Running Commentary.

Тя бе суров критик на правителството. През 2017 г. тя ефективно предизвика предсрочни избори, като публикува обвинения, свързващи Мускат със скандала с Панамските документи, който разкрива укриването на данъци от богатите.

Семейството на Каруана Галиция потърси независимо публично разследване на убийството ѝ.

През последните две години разследването е изслушано от десетки свидетели, включително следователи, политици и журналисти.

В заключенията си, написани в доклад от 437 страници, се казва, че държавата е „създала атмосфера на безнаказаност, породена от най-високите ешелони на властта“.

В него се говори за „неоправдана близост“ между големия бизнес и правителството. Докладът съдържа и препоръки за подобряване на законите и по-добра защита на журналистите в Малта.

Засега са обвинени само шепа лица.

През февруари един от тримата мъже, обвинени в убийство на Каруана Галиция, се призна за виновен и беше осъден за 15 години затвор.

Вижте и

Останалите тепърва ще бъдат изправени пред съда.

Четвърто лице, малтийският бизнесмен Йорген Фенек, също е обвинен в съучастие в убийството – обвинение, което той отрича.

Той бе арестуван през ноември 2019 г., докато се опитваше да отплава с яхта от Малта и сега очаква съда.

След убийството на Каруана Галиция, нейният син Пол нанесе удар по страната, която той нарече „мафиотска държава“.

Неговата майка бе убита „защото стоеше между върховенството на закона и тези, които се опитваха да го нарушат“, каза той.

В изявление в четвъртък нейното семейство заяви: „Надяваме се, че тези разкрития ще доведат до възстановяване на върховенството на закона в Малта“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре