Сега четете
Президентът на CIOFF впечатлен от отличната организация на Международния фолклорен фестивал във В. Търново

Президентът на CIOFF впечатлен от отличната организация на Международния фолклорен фестивал във В. Търново

България да бъде домакин на Световната фолклориада – най-голямото събитие на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства), която се провежда на всеки четири години. Тази възможност обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и президентът на CIOFF Филип Босан. Следващото издание на Световната фолклориада е през 2025-а година, а последното приключи преди две седмици в Русия.

Филип Босан гостува във В. Търново за откриването на Международния фолклорен фестивал. Босан посочи, че това е една първите прояви на CIOFF след пандемията и е с много високо ниво на организация, сподели Филип Босан. В ролята му на президент на Комитета за връзка с ЮНЕСКО Босан посочи, че ще включи в доклада си отличната подготовка на фестивала.

„Във Велико Търново ни посрещна чудесна публика, Летният театър беше препълнен и това доставя огромна радост както на нас, така и на участниците, които жадуват за своите зрители, каза още президентът на CIOFF.

В срещата участваха Емил Павлов, президент на МФФ и председател на УС на Националната секция на CIOFF България и Стилияна Йоргова, генерален секретар на УС на организацията. 47 % от БПВ на Велико Търново се формира от туризъм и услуги. Освен историческите забележителности, привличаме гости от страната и чужбина и с много фестивални прояви, каза кметът Даниел Панов. Пандемията оказа своето негативно влияние върху туризма и културния живот в града, но туристите т.г. се връщат и вече са 60% на база на статистиката през 2019 година, докато м.г. са били едва 30 на сто, посочи още Панов.

В 23-о издание на Международния фолклорен фестивал участват 10 състава от България, Хърватия, Северна Македония, Гърция, Турция и Румъния. Ръководителите на групите бяха приветствани от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова и от директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. На традиционната среща  за размяна на подаръци присъстваха Филип Босан, Емил Павлов и Стилияна Йоргова.

Отлежало местно вино от района на Яш и реплики на съдове – археологически находки, включваха даровете на танцьорите от професионалния ансамбъл Constantin Arvinte от Румъния. Автентични елементи от национална носия подариха участниците от Албанския национален ансамбъл за традиционни песни и танци в Скопие, Северна Македония. Представителите на състава „Dimitrije Kturovic“ от Белград, Сърбия, който съществува от 1969 година и в който танцуват над 500 човека от 7 до 77 години, връчиха атрактивни сувенири. Красива, изящна керамична стомна е подаръкът на танцьорите от „PEFHEM Gsk“ в Истанбул, Турция, а колегите им от фолклорна група „Tena“ от Даково, Хърватска поднесоха вино от региона и местен деликатес – джинджифилова торта. Своите поздрави към организаторите на фестивала изразиха и танцьорите от ПФА „Искра“ – Велико Търново, Капанския ансамбъл в Разград, ФА „Пламъче“ в София и Танцов състав „Търновче“.

Вижте и

Всички участници в 23-ото издание на Международния фолклорен фестивал получиха кукли с автенични български носии, изработени от майсторите на Савомодската чаршия във Велико Търново и дискове с филм за духовната и историческа столица на България, и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре