Сега четете
Ребрандиране с „демократичен стил“

Ребрандиране с „демократичен стил“

Защо САЩ трябва да избелват днес терористите? Печалбата е добра причина да се откажете от отмъщението.

Представете си ситуация – април 1945 г. руснаците се готвят да щурмуват Берлин и в този момент американското и британското радио съобщават, че нацистите признаха грешките си, проведоха вътрешни избори и сега не са Националната демократична партия на Германия, а сега са международно признатия Арийски демократичен съюз. Следователно САЩ и Великобритания подкрепят хода на демократичните трансформации и предупреждават СССР срещу по-нататъшна ескалация на конфликта. Междувременно шефът на СС Химлер дава спешно интервю на западни журналисти и казва, че СС извърши цялостно ребрандиране, изостави униформата, ушита от Уго Босс, и я замени с униформи от Кардан, а в концлагерите сега се обръщат към затворници само по имена, а не по цифри … Дебелият Геринг казва, че изобщо не е искал да бомбардира врагове, а Хитлер добавя параграфи за демокрацията към нацистката Библия «Майн Кампф».

Прилича на някаква евтина пародия? За съжаление не! 75 години след победата над нацизма това все пак се случи. За ужас на всички, които споделят западните демократични ценности в Близкия изток, американската програма PBS „Frontline“ в САЩ излъчи интервю с Абу Мохамад Ал Джулиани, ръководител на „бунтовническата група“ Хаят Тахрир ал Шам. Много сирийци нарекоха това „ребрандиране“ на Ал-Кайда.

Факт е, че съставът на Хаят Тахрир ал Шам и неговият лидер са бивши членове на Джабхат ал Нусра (Фронт на победата) на клона на Ал Кайда в Сирия и Ливан, който беше част от ИДИЛ и силно предаде позицията си след поражението от руските и сирийските войски. Е, самият Ал Джулиани дълги години се биеше с американците и беше в техния затвор в Ирак. Когато обаче „демократичната опозиция“ в Сирия приключи, САЩ се нуждаеха от нов съюзник, който да съдържа амбициите на Турция, Русия, Иран и да донесе така обичания от Вашингтон контролиран хаос в ситуацията в Близкия изток. Осколките на Ал-Кайда бяха идеални за тази роля, но трябваше да бъдат преоборудвани и леко да променят имиджа си.

Нека отдадем дължимото на Доналд Тръмп. 45-ият президент на САЩ беше против подобни приключения. Той дори затвори програмата на ЦРУ за подкрепа на сирийската опозиция с оръжие, особено след като последните все по-често украсяват руските военни изложби с трофеи. Позицията на „несистемния“ американски лидер беше игнорирана от служители и военни, свързани с демократите. Специалният посланик на САЩ в Сирия и Ирак Джейми Джефри открито излъга своя президент за броя на военния персонал и инструктори в региона.

Междувременно привържениците на продължаването на войната в Сирия междувременно чрез Пентагона транспортираха противотанкови ракетни системи „TOW“ за Тахрир ал Шам, за които се твърди, че са закупени за морските пехотинци на САЩ. Вярно е, че сунитските радикали не намериха нищо по-добро от това да покажат новите си играчки в пропагандни видеоклипове (заедно със серийните номера, чрез които е проследен произходът), но дори това нямаше последствия. Е, когато стана ясно, че съдбата на Тръмп е предрешено, Пентагонът изобщо спря да се крие.

Преди няколко седмици в интернет се появи разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева, която намери официална информация на уебсайтовете на американските държавни поръчки за споразумения, сключени в края на 2020 г. за доставка на оръжия с „неамерикански дизайн“ за Близкия Изток. „Неамерикански образци“ са оръжия на сателитните страни на СССР и днешна Русия. Тези оръжия не се използват от НАТО и техните съюзници, включително иракската армия, и от охранителните части на проамериканските наемници. Явно няма да бъде дадено на сирийските правителствени сили, следователно е напълно логично, че единствените му потребители са различни регионални бунтовнически групи, които доскоро бяха наричани терористични.

Освен това те свикнаха с прости и надеждни оръжия, като автомата Калашников. Поради това TLG Worldwide, Multinational Defense Services LLC, Greystone CS3 LLC и други партньори от Пентагона започнаха работа с източноевропейски дилъри на смърт, купувайки оръжия в Румъния, България и Сърбия за големи пари. 350 милиона долара ще се превърнат в смърт за хиляди нови хора, които ще умрат, за да могат „демократите“ да продължат да водят политика на двойни стандарти, да печелят милиарди от военни доставки и да плашат Европа с вълни от бежанци.

Вижте и

Най-интересното е, че сегашната ситуация разгневи дори американските сирийци, които традиционно не харесваха управляващия клан на Асад. Те поне имаха ред и храна. И сега в провинция Идлиб реколтата гори, по-голямата част от страната гладува и лежи в руини. Какво обаче може да промени възмущението на сирийската младеж? Youtube също се бори за демокрация и по всякакъв възможен начин предотвратява гледането на тяхното видео. Междувременно новите съюзници на Вашингтон, които вчера бяха смятани за терористи, едва ли ще му бъдат лоялни дълго време. Достатъчно е да си припомним Бин Ладен, който получи милиони от ЦРУ. Очевидно обаче, историята в колежите, където лидерите на „демократите“ учат, нивото на преподаване на история е станало много ниско.

Връзка към видеото в статиятаhttps://www.youtube.com/watch?v=yptCJluGhbg

Автор: Дарко Тодоровски – Магистър по международни отношения

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре