Сега четете
Служебният правосъден министър ще предложи на съдебния съвет да уволни Гешев

Служебният правосъден министър ще предложи на съдебния съвет да уволни Гешев

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов внася в Пленума на ВСС заявление да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви самият Стоилов на брифинг.

Той е насрочил заседание на Пленума на 22 юли, където това ще бъде първа точка от дневния ред.

Предложението е на служебният вътрешен министър Бойко Рашков и сигналът съдържа 100 страници, каза още правосъдният министър, но отказа да влиза в конкретика. Обяви само, че причините са няколко групи.

Той ще аргументира предложението си подробно именно на заседанието идния четвъртък.

Стана ясно, че сигналът на Рашков е от 14 юли и е „относно допуснати нарушения“ на главния прокурор.

„След като разгледах предоставената информация, смятам, че има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които представляват тежко нарушение на служебните задължения и действия накърняващи престижа на съдебната власт“, обяви Стоилов.

Затова той задейства ВСС по точката от конституцията за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител номер 1, от който са изтекли малко над година и половина.

За да стане подобна процедура, във ВСС са нужни 17 гласа.

Конституционният текст, който Стоилов днес цитира, гласи:

Чл. 129.

… Ал (3) (Изм. – ДВ, бр. 85 от 2003 г., доп. – ДВ, бр. 100 от 2015 г.) С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми. Те, включително лицата по ал. 2, се освобождават от длъжност само при:

… 5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Все пак на настоятелни въпроси Янаки Стоилов посочи, че:

Вижте и

„Става дума за разгласяване на досъдебни производства, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности.“

В сигнала се съдържали и данни за възпрепятстване на дела, но министърът се „ограничил само с това, което засяга конституционните основания“.

На въпрос – вярва ли, че ще стане такова нещо от този състав на Съвета, министърът отговори в посока – че не е въпрос дали той вярва.

Иван Гешев встъпи в длъжност на 18 декември 2019 г., а мандатът му е 7 години. Единствено ВСС може да го премахне от длъжността.

Бойко Рашков каза още на 5 юли пред бТВ, че може и да поиска отстраняване на главния прокурор.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре