Сега четете
Машинното гласуване създаде редица неудобства в няколко секции у нас

Машинното гласуване създаде редица неудобства в няколко секции у нас

Изборният ден в страната протича спокойно, без сериозни данни за проблеми и нарушения. В отделни секции в страната, където възникнаха проблеми с машините, се гласува с хартиени бюлетини, но те са под половин процент от общо 10 516 машини, които осигуряват вота. Към 13 часа 42 секции са преминали на хартиено гласуване заради проблеми с машините.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че най-честите дефекти при машините са, че машината за гласуване е спряла, не отпечатва разписките, не работи печатащото устройство или картите не сработват.

„Най-много са тези в с 25 РИК -София – 8. Пет са във Варна. По 3 са в 24- РИК, в РИК 20-Силистра и в РИК – Бургас. Това са 42 машини, които са спрели да работят от 10 516 машини, с които се гласува в страната. Процентът е много малък – 0.39% „, каза Матева. 

В редакцията на Любословие.БГ бяха получени сигнали за неработещи машини за гласуване в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Хората от района бяха и неприятно изненадани, че са променени секциите за гласуване в кв. Стрелбище. Така редица хора са се лутали из Гимназията по фотография, докато разберат, че избирателната им секция е била преместена във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.
Проблем имаше с машината за гласуване и в една от секциите в кв. Сухата река. За проблемите бе съобщено в Централната избирателна комисия, откъдето посъветваха хората да подадат писмена жалба, която ще бъде разгледана от Комисията.

Ето и обобщена справка до момента от страната, изготвена с помощта на колегите от mediapool.bg

Към 12 ч. беше съобщено за 56 секции, в които машините са заменени с хартиени бюлетини, а  към 10:30 ч. бяха 12 секции.

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК е взела решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че съответната РИК трябва да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са налице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото решение, което трябва да е мотивирано.

Сред секциите, където се премина към гласуване с хартиени бюветини, са такива в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, както и две секции в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренски, 2 в 23-ти район в София и една секция в Бургаско, Кърджалийско. 

Проблеми са установени и в 26 избирателен район – София област, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров.

„Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят навсякде. Трябва да ви кажа, че кол центъра на „Сиела норма“ отказваше да вдине телефона, обаче сега го вдигат“, обясни той.

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище „Петко Каравелов“. Причината е неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване. Пред секцията се образува опашка от желаещи да гласуват.

Повече от 5 часа и половина се чакаше решението да се премине към гласуване с хартиени бюлетини в 77-ма секция в ОУ „Стоян Михайловски“ в Пловдив, което предизвика напрежение сред чакащите.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден, съобщи председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова.

В три секции на територията на Варна се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, защото машините не са проработили, съобщиха от Районната избирателна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатване на бележките от вота, но повредите са отстранени.

С проблем започна и машинното гласуване в Област Велико Търново. Машината в секция № 2 в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите в проблемната секция гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев.

Вижте и

В две секции на територията на област Кърджали е преминато на гласуване с хартиена бюлетина, заради повреда на машините за гласуване, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Величка Георгиева. Това са секциите в селата Патица и Люляково. Георгиева уточни, че от началото на изборния ден във въпросните секции има гласували с машина, но след настъпилите повреди вотът с техника е преустановен и продължен с книжно тяло. За промяната са съставени съответните протоколи. Гласуването там ще бъде отчитано и по двата начина, каза още Георгиева.

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите там да започнат с подаване на хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от Районната избирателна комисия. Гласуването в момента протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването, заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени. Изборният ден в Сливен продължава.

За  проблеми с машинното гласуване в разградските села Раковски и Тодорово информират от РИК Разград. Там разписката, отпечатвана при вота, е с различна дата, уточни говорителят на РИК Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са сменени от политическите партии.

Още снощи централната избирателна комисия (ЦИК) е разрешила на пет секции да преминат от машинно към гласувае с хартия: във Велико Търново, село Янково, Брусарци, Карнобат и Добрич. Още при доставянето на устройствата снощи е установено, че те не работят.

Изборният ден ще продължи до 20 часа и може да бъде удължен, ако някъде има опашки от хора, които желаят да гласуват, този срок може да бъде удължен с още час.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре