Сега четете
Долу ръцете от мечката в Белица!

Долу ръцете от мечката в Белица!

Община Белица се намира в територията на Национален парк „Рила“, написа Росен Йорданов.

 

Съгласно Закона за горите, Чл. 119. (2) Ползването на гъби, горски плодове, лечебни и ароматни растения или части от тях от горските територии, когато не представлява стопанска дейност, се извършва безвъзмездно и свободно“. Кметът на Белица заяви, че нападението е станало веднага, след като „човекът с микробуса е закарал гъбарите в гората“, което означава, че това е организиран бизнес, респективно – стопанска дейност.

За събирането на гъби е въведен разрешителен режим за регулирано ползване на природен ресурс, за поддържане на оптимално състояние на популациите на различни видове гъби в националните паркове на Република България.

Компетентни да издадат разрешително за събиране на гъби на територията на националните паркове са директорите на съответната дирекция на национален парк. Заявители на услугата са физически и юридически лица, които желаят да извършват съответната дейност на територията на национален парк. За събиране на гъби се заплащат такси, съгласно Тарифата за таксите, които се заплащат за ползване на лечебни растения от земи, гори, води и водни обекти – държавна собственост.

Вижте и

Преди МЗХГ да издаде разрешение за отстрел, да провери съответствието по горните обстоятелства.

Известен факт е, че тази порода гъбари умират от ужас при среща с диво животно, особено мечка, което означава, че целта на убийството на мечката не е толкова грижа за сигурността на отделния индивид-гъбар, колкото ангажимент към бизнеса на този, които ги наема за дейността – гарантирам, че докато мечката е жива и здрава, няма да намери наемни работници!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре