Сега четете
Служебният кабинет трябва да ревизира плана за еврото

Служебният кабинет трябва да ревизира плана за еврото

Министерският съвет, ако иска да направи правилното нещо, трябва да откаже плана за въвеждане на еврото. Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

Според Панчев това е първата голяма грешна стъпка на служебното правителство и конкретно на министър Асен Василев

Икономистът е на мнение, че по подобие на онова, което видяхме в Българската банка за развитие, Държавната консолидационна компания и при Плана за възстановяване, „тук трябваше да видим подобен тип ревизия“.

С препотвърждаване на курса на страната за присъединяване към еврото според Панчев служебният кабинет „продължава една линия, която има нужда от много сериозна ревизия“.

Досега процесът се случваше на тъмно, в едни затворени кабинети, отбеляза Панчев.

„Правилните стъпки бяха да се върнем назад. Първо да кажем – БНБ, Министерство на финансите имат ли свои анализи на плюсовете и минусите за влизане сега, в този момент, на България в еврозоната. Да извадят такива анализи, след това да се направи голямо обществено обсъждане и след това дори да имаме допитване до хората, референдум, демократична санкция на този процес“, коментира Стоян Панчев в предаването „Преди всички“.

Смяната на валутата е огромна промяна – не само икономическа, но и политическа, подчерта той.

„Имаме едно облекло, една красива одежда, евроодежда, която е сложена върху темата и това ни пречи да влезем в детайла и да мислим трезво по въпроса. (…) Не всичко, на което му сложим „евро“ отпред, е хубаво“, смята Стоян Панчев.

Имаме поети задължения относно влизането в еврозоната, но всяка държава има суверенитета да прецени кога е подходящият момент за нея, припомни Панчев.

Влизането в еврозоната не е едностранчив положителен процес, категоричен е икономистът.

„Такова голямо решение, независимо от коя страна на барикадата си, ако то не бъде взето по правилния начин и след това част от проблемите, които аз очаквам да има в еврозоната, се сбъднат, кой ще носи отговорност, когато нямаш тази легитимност?

Има социология, която казва, че повече от половината българи са против, само 19% са „за“ влизане в еврозоната, посочи икономистът.

Вижте и

 

Запитан защо липсва реакция на Европейската централна банка по казуса с ББР, Стоян Панчев заяви, че от ЕКИП са изпратили запитване до ЕЦБ по темата, но вече месец нямат отговор.

„Влизането в банковия съюз беше „продадено“, насилено на българите с обещанието, че повече няма да има КТБ, че повече няма да виждаме такива скандали в българската банкова система. Вече сме там 9-10 месеца. Аз фундаментална разлика първо не виждам, второ – тази тишина по въпроса ме притеснява.“

Стоян Панчев е на мнение, че не е лошо служебният кабинет да има амбициозно поведение в настоящата ситуация.

Авгиевите обори очевидно са препълнени до горе. Аз даже бих казал, че трябва още смелост, допълнителна смелост.“

Цялото интервю bnr.bg/horizont/post/101491822

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре