Сега четете
БТА ще организира Световната среща на българските медии в Рилския манастир

БТА ще организира Световната среща на българските медии в Рилския манастир

Българската телеграфна агенция /БТА/ ще възстанови Световните срещи на българските медии, като 16-ата ще се състои в Рилския манастир, с благословията на игумена на Светата обител Адрианополския епископ Евлогий. Темата на срещата ще бъде „Медии и истина“.

Ще има и съпътстваща програма в Кюстендил – областният град, в който е Рилският манастир, каза в Националния пресклуб на БТА генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. Той съобщи, че цар Симеон Втори е поканен да открие срещата, защото „лично е свързан с Рилската света обител и гробът на неговия баща е там“.

„Аз го познавам и като българския държавник, който, може би, единствен от съвременните, системно и винаги е търсил помощта на Св. Йоан /Иван/ Рилски“, когато беше и премиер, по примера на българските владетели, които са го правили още от времето на цар Петър.

Той посрещна и папа Йоан-Павел Втори в Рилския манастир, а догодина ще се отбележат 20 години от идването на папата в България“, заяви Кирил Вълчев. Той припомни, че по времето когато Симеон Сакскобургготски беше министър-председател на България, започнаха и Световните срещи на българските медии, организирани от БТА. Първата среща бе от 23 до 25 май 2005 г. в София. По същото време, в присъствието на премиера Сакскобургготски, бе подписан и Етичният кодекс на българските медии, който се прилага до днес

Генералният директор на БТА подари днес на Симеон Сакскобургготски първата брошура от Първата световна среща на българските медии, на която той е на първата страница. Симеон Сакскобургготски поздрави Кирил Вълчев за предстоящата медийна среща в Рилския манастир, която ще е с „разрешението на неговия игумен епископ Евлогий“. „И дано тази среща да има желания ефект, за истината и разбирането за едно обединение на нашето общество, което толкова се нуждае от него“, пожела Сакскобургготски.
Кирил Вълчев каза, че предстоящата Световна среща на българските медии ще бъде в навечерието на 19 октомври 2021 г. Това е Денят на Св. Йоан /Иван/ Рилски, когато се смята, че са пренесени неговите мощи от Рилския манастир в Средец, в края на десети век. Това е времето, в което Рилският манастир вече се е превърнал в книжовно средище за България – оттогава са и глаголическите листове, пазени в библиотеката му.

В нея постепенно се натрупват ръкописи и старопечатни книги, които можем да наречем „предвестници на днешните медии“, за да се стигне до почти пълните колекции на запазени български възрожденски вестници в библиотеката на Рилския манастир“, каза генералният директор на БТА.

Избрахме темата на Световната среща на българските медии да бъде „Медии и истина“, като истината разбираме на най-първото ниво – словото да съответства на фактите, на действителността, обясни генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той отбеляза, че противоположното на истината е лъжата, а голямата тема на световните медии през последните години са фалшивите новини.

Надявам се, че българските медии ще поговорим и за „невидимата абсолютна истина“, за която все повече мисъл има в дните на СОVID-19, за нея е говорил Св. Йоан Рилски на цар Петър: „Да ти дари благата, които око не виждало, ухо не чувало и на човек и на ум не са му идвали“. Знаем, че в християнството истината е самата личност на Исус Христос, олицетворена от неговите думи: „Аз съм пътят, истината и животът“, каза Вълчев.

Вижте и

Той обясни, че темата на Световната среща на българските медии ще бъде свързана с това как говорим в медиите за истината – като факти в реалността, както и как представяме абсолютната истина. Също „как противодействаме на лъжата, но и как противодействаме и на дявола, как медиите да не крием истината заради пари, да се пазим от сребролюбието, за което Св. Йоан говори в завета си“, каза Кирил Вълчев. Той добави, че ще се дискутира на срещата и „как медиите да не крием истината заради властта, да се пазим от това да се харесваме на властите, както Св. Йоан Рилски казва пак в завета си: „Не търсете също да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се надявайте на тях“. Ще се обсъжда и „как медиите да не крием истината и заради състезанието помежду си, да не падаме в капаните на конкуренцията – както казва Св. Йоан Рилски: „Не търсете да седите на челните места и да началствате“.

Сред темите на срещата ще е и как „медиите да не показваме истината само в разделението, а да показваме и обединяващото българите, за което Св. Йоан казва в завета си: „Старайте се да живеете единодушно и единомислено“, каза Кирил Вълчев. Той посочи, че пример за такова единодушие и единомислие е присъединяването на България към ЕС, за което премиерът Сакскобургготски подписа договора през 2005 г.

На Световната среща на българските медии Държавният културен институт ще представи изложбата си „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“.

Обявяването на мястото и темата на 16-ата Световна среща на българските медии стана, след като в Националния пресклуб на БТА беше представена книгата „Рилският манастир в най-ново време /1944-2019 г./. Политика, идеология, вяра“ от нейната авторка Мария Златкова и от игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре