Сега четете
Обират ни със скорост 65 кражби на ден (ТЕМАТА)

Обират ни със скорост 65 кражби на ден (ТЕМАТА)

Общо 9729 кражби са регистрирани от началото на годината до края на месец май 2021 г. Това означава, че полицаите са се отзовавали средно на 65 кражби на ден. Данните от тази година бележат значителен спад, в сравнение със същия период на миналата година. Тогава случаите на набези на апаши са били 12 252 или с 2500 повече. Това стана ясно от данните, предоставени от инспектор Росен Белишки от Криминална полиция към ГДНП за „Монитор“.

 

Според експерта спадът се дължи най-вече на активната работа на служителите на Министерството на вътрешните работи по отношение на противодействието на кражбите. „Може да има и много ситуативни фактори, които да се отразяват на статистиката, но реално единственото сериозно действие е нашата работа, която ние извършваме непрекъснато и през цялото време на база анализ“, каза инспектор Белишки.

 

Въпреки по-малкия брой кражби се забелязват повече разкрити такива.

 

През първите пет месеца на тази година полицаите са разкрили 36,21% от набезите – с близо 4% повече от миналата година. Тези данни включват всички видове кражби. Най-усилено апашите са действали през месец януари, става ясно от статистиката на Главна дирекция „Национална полиция“.

Традиционно през летните месеци се очаква лек ръст на домовите кражби, тъй като голяма част от хората пътуват и остават домовете си без надзор. Те продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност, въпреки че тези престъпления са намалели заради пандемията. Техният брой от началото на годината до края на месец май е малко над 1700. Най-често апашите изнасят от домовете

 

лесно преносими и скъпи предмети, като предпочитани са парите.

 

Златните накити също са желана плячка, която бандитите след това препродават или залагат в заложни къщи. Почти никога не се задигат мобилни телефони от жилището, тъй като те могат много бързо и лесно да бъдат проследени, а и нямат голяма парична стойност, след като се продадат като техника „втора употреба“. Кражбата на телевизори и компютри е отживелица – те са много тежки и пренасянето им е трудно и обикновено шумно.

 

Бандитите отмъкват все по-рядко и лаптопи.

 

Обирите варират в своето времетраене. Те могат да продължат от няколко минути до час – час и половина. Всичко зависи от това с колко време разполагат апашите. При обирджиите, които имат предварителна информация относно обитателите на дома, те могат да продължат и по-дълго, ако бандитите са сигурни, че няма да ги заварят на местопрестъплението. Подобен куриозен случай имаше миналата година. Тогава вила беше буквално ошушкана – бяха задигнати спалня, кухня и маса, а бандитите дори си сготвиха и обяд, докато собствениците на къщата ги нямало. Предпочитаното от крадците

 

време за извършване на престъпления е периодът между 9.00 и 12.00 ч.,

 

когато повечето хора са на работа и домовете остават без пряко наблюдение. За да се предпазим от сериозни посегателства, от полицията препоръчат да не държим в домовете си ценни вещи и пари, както и да не допускаме амбулантни търговци и хора, които извършват услуги, тъй като често те са съгледвачи на крадците.

За да предотвратим проникването в дома ни, специалистите препоръчват монтирането на масивни метални или дървени врати със стабилни панти. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Също така, ако живеем на партерен етаж, да се монтират решетки на терасата.

 

Вижте и

Най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени

 

и некачествени врати. Уязвимите части на тези врати са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата, и пантите от завиващ се тип.

Друг вид кражби, за които се очаква да зачестят през топлите месеци, са джебчийските. С падането на мерките дребните обирджии имат по-голяма възможност да задигнат личните вещи на хората

 

в градския транспорт или в претъпканите магазини.

 

Въпреки това обаче инспектор Росен Белишки от Криминална полиция заяви, че не се очаква особен ръст на този вид посегателства, тъй като тенденцията показва, че те са все по-малко на брой.

От началото на годината до края на месец май са регистрирани 229 джебчийски кражби на територията на цялата страна, а през миналата – 337. Те обикновено настъпват на територията на столицата и в по-големите градове – Русе, Пловдив, Велико Търново, Бургас.

През летните месеци голяма част от джебчиите ще опитат да припечелят от незаконната си дейност по морето. Във връзка с това, но и с други престъпления, в морските ни курорти са командировани близо 500 полицаи, които да следят за спазването на обществения ред и недопускането на престъпления.

По статията на Монитор

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре