Борис Бонев от “Спаси София”.

Неправителствената организация “Спаси София” предлага столичният площад “Св. Неделя” да стане пешеходна зона.

Море от паркирани коли, между които пешеходците си пробиват път – така изглежда най-централният площад Св. Неделя и натовареният пешеходен коридор, свързващ пешеходната ул. Витоша и метростанция Сердика.

“Ние се борим за това и още преди година внесохме доклад, с който колите се премахват и площадът става проходимо и свободно за пешеходците пространство. Трябва да се премахнат по-малко от 20 места, които даже не са част от Синя зона. 10 паркоместа се запазват извън пешеходния коридор, както и обслужването на хотела”, обясни Борис Бонев от гражданската инициатива, който е общински съветник.

Според организацията сегашната картина е недостойна за всеки европейски град и издава нежеланието на управляващите да въведат поне малко ред.

“Едногодишната ни битка за освобождаване на площад и пешеходен коридор от коли и съпротивата на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова това да се случи, е ясен показател за техните приоритети, липсата на визия за София и даже отсъствието на понятието цивилизация в тези хора. Днес предложението ще се гласува в Столичен общински съвет и ще стане кристално ясно кой лъже софиянци със сладки приказки за #ГрадЗаХората, докато усвоява милиони, и кой истински подкрепя каузата София да стане нормален и комфортен за живеене град”, заяви Бонев.

Той подчерта, че предложението му се бави повече от година “умишлено от ГЕРБ и уж опозицията БСП”. ВМРО също е отхвърлил идеята. Бонев се надява при днешното гласуване “да направят правилния избор”.

Според него добрите идеи не трябва да са “лъжи по време на избори”, а реални ангажименти.

“Дано свършат поне нещо правилно в този мандат?, коментира още Борис Бонев.