Сега четете
Категорично нямаме нужда от Националния оперативен щаб

Категорично нямаме нужда от Националния оперативен щаб

Липсва един текущ анализ на ковид епидемията от края на месец март миналата година. Това коментира в „Денят започва с Георги Любенов“ съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарва.

Когато се сблъскваме с един нов проблем, такъв анализ е абсолютно задължителен и това е начинът да се предпазим от груби грешки, това не беше направено през цялото време, уточни тя.

„Надявам се да е от полза за цялото здравеопазване този анализ, за да се види кои стъпки са били правилни и кои са били вредни“, допълни проф. Кожухарова.

Тя опроверга изказването на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че в момента няма управление на здравната криза, има само хаос.

„Бях учудена от това изявление. Той какво смята, че целият екип на здравното министерството и хората в мрежата са престанали да работят, защото той не е министър. Хората си работят и те няма да престанат да работят затова, че се е сменил ръководителят“, коментира проф. Кожухарова.

По думите й, липсата на Националния оперативния щаб не променя нищо.

„Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на „Информбюро“. Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи. Това беше една от основните грешки. Хубаво започнаха без план, след това обаче се вземаха хаотично политически решения. Допускам, че експертите не са били питани по въпроса. Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно“, коментира здравният съветник.

Като затвориха Банско анализираха ли каква беше ползата от това, ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това, допълни тя.

Вижте и

Според проф. Кожухарова България е трябвало да започне с първата доза на ваксинацията много на широко. А министерството е взело решение да пази втората доза.

„Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група – възрастни хора и хронични заболявания“, каза проф. Кожухарова.

Според данните броят на желаещите да се ваксинират е намалял. В момента преобладават хората, които си завършват имунизацията, уточни тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре