Сега четете
Велопоход Русе – Гюргево в памет на героите, паднали за Свободата

Велопоход Русе – Гюргево в памет на героите, паднали за Свободата

velopohod ruse

За 13-та година русенци организираха велопоход до румънския град Гюргево. Там през 1875 година е основан Гюргевският революционен комитет, който взема решението за избухването на Априлското въстание. Тази година велошествието е посветено на героите, паднали за свободата на България. С него беше открит и велосезона.

Десетки русенци се събраха пред Пантеона на възрожденците, за да се отправят, вече по традиция, към румънския град Гюргево. Заради коронавируса тази година участниците бяха по-малко, но въпреки това ентусиастите да пропътуват разстоянието между двата съседни крайдунавски града напълниха площада.

„Спортът е здраве. Ние сме любители колоездачи. Така че всяка една такава инициатива посреща ме с радост“, изтъкна Живко Димов.

„В Гюргево има една паметна плоча, искаме да я посетим, на героите, паднали за свободата на България“, споделя Стефан Генчев.

„Да отдадем почит на тези хора, благодарение на които съществува днешна свободна България. Да не се забравя делото им“, допълни Искрен Веселинов.

По традиция велопоходът до Румъния се организира през април, но заради пандемията и ограничителните мерки дата беше изместена. Затова и мотото беше малко променено: „Помни героите“. А приемственост има.

Вижте и

Най-малкият участник във велопохода – Мартин, е само на 2 години. Баща му Тихомир Иванов каза, че още от бебе го водят по велопоходи, но без специална организация като тази границата трудно се прекосява заради натовареното движение.

„Той си седи вътре, проблем са единствено тировете на Дунав мост и това ни е единственият шанс да отидем заедно с майка му, с него, да отидем в Гюргево… Много е опасно, с рикша е абсурд да се мине“, каза Тихомир Иванов.

Велосипедистите поднесоха цветя на пристанището, откъдето Христо Ботев се качва на кораба „Радецки“. След това се преклониха и пред паметната плоча, която отбелязва мястото, където месец и половина е заседавал Гюргевският революционен комитет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре