Сега четете
Тръмп поиска Китай да плати 10 трилиона долара на света заради COVID-19

Тръмп поиска Китай да плати 10 трилиона долара на света заради COVID-19

 

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп произнесе реч на конгреса на Републиканската партия в щата Северна Каролина, в която отправи остри нападки към главния експерт по заразни болести доктор Антъни Фаучи, предаде Ройтерс.

Освен това поиска репарации от Китай и намекна, че може да се кандидатира отново за президент на страната през 2024 година.

Тръмп се присъедини към републиканските политици, критикуващи Фаучи за призива му към американците да носят маски, за да се предпазват от коронавируса. Освен това експертът се е отнасял скептично към теорията, че вирусът е бил създаден в лаборатория в китайския град Ухан.

Фаучи „не е голям доктор, но е голям популяризатор“, заяви Тръмп, визирайки честите появи на доктора по телевизии. „Но той бъркаше по почти всеки въпрос, и сбърка и за Ухан и лабораторията“, подчерта експрезидентът.

Произходът на коронавируса остава силно оспорвана тема, която се проучва и от разузнавателни агенции на САЩ. Стратегията на Тръмп за борба с епидемията, при която загинаха близо 600 000 души в САЩ и самият той се зарази от болестта, стана един от факторите за загубата му на изборите през 2020 г., припомня Ройтерс.

Освен това експрезидентът призова Пекин да плати 10 трилиона долара репарации на САЩ и света заради подхода си към борбата срещу вируса и добави, че страните трябва да откажат да плащат дълговете си към Китай.

Експрезидентът добави, че решението на нюйоркската прокуратура да започне наказателно разследване срещу него е поредният опит на демократите да му навредят след два опита за импийчмънт. „Това беше петгодишен лов на вещици, измама след измама“, заяви той. „Няма да спрат преди ноември 2024 година“.

Тръмп намекна, че може да се кандидатира отново за президент през 2024-а, като заяви, че очаква с нетърпение тази година.

Експрезидентът обеща да подкрепи републиканци на изборите за членове на Конгреса догодина и обяви подкрепата си за члена на Камарата на представителите Тед Бъд, който се кандидатира за място в Сената.

„Оцеляването на Америка зависи от нашата способност да изберем републиканци на всяко равнище, започвайки от изборите в средата на мандата догодина“, подчерта Тръмп, като призова републиканците да гласуват за кандидати, споделящи неговите ценности, предаде Асошиейтед прес.

Експрезидентът порица администрацията на президента Джо Байдън, като я определи като „най-радикалната лява администрация в историята“. „Докато се събираме тази вечер, страната ни бива разрушавана пред очите ни“, добави той.

Вижте и

Тръмп добави, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун не иска да разговаря с Байдън и подчерта, че когато той е станал президент през 2017 г., Вашингтон и Пхенян са били на прага на ядрена война. „Но аз спрях това и се разбрах с Ким Чен-ун“, заяви експрезидентът, цитиран от ТАСС.

Той порица Байдън и за факта, че е престанал да пречи на строителството на Северен поток-2.

Това е първата от очакваната серия от речи, които Тръмп планира да произнесе това лято. Предвид, че беше изключен от социалните мрежи, той се надява да използва подобни събития, за да поддържа популярността си преди възможна бъдеща кандидатура, отбелязва АП.

Съветниците му вече обмислят следващите му появи в Охайо, Флорида, Алабама и Джорджия, на които той ще подкрепи кандидатите на републиканците за изборите догодина и ще се опита да насърчи избирателите да гласуват.

На конгреса на републиканците Тръмп добави, че не е особено заинтересуван да се върне във Facebook. По-рано социалната мрежа заяви, че може да му позволи да се завърне след две години, припомня ТАСС.

 БТА
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре