Сега четете
В. Търново се преклони пред паметта на безсмъртния Христо Ботев

В. Търново се преклони пред паметта на безсмъртния Христо Ботев

Общоградско преклонение пред паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев бе организирано във Велико Търново. С ритуал в старопрестолния град  бе почетена 145-годишнината от гибелта на бележития българин. Церемонията за отбелязването на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, бе пред паметника на революционера в центъра на Велико Търново.

Ритуалът започна точно в 12,00 ч. навръх 2 юни, когато прозвучаха сирените в знак на почит към паметта на Христо Ботев и на българските герои. Отслужена бе заупокойна молитва, сетне  прозвуча литературната композиция „Поклон пред паметта на Ботев“, изпълнена от Белослава Маринова и Иван Данев – ученици от 11 клас в ПМГ „Васил Друмев”. Ритуалът продължи с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

По същото време часови на пост  отдадоха чест и положиха цветя пред паметниците „Майка България”, на Васил Левски и на Стефан Стамболов, пред Паметника на обесените” и Паметна плоча на загиналите, а също и пред гробовете на Венета и Иванка Ботеви.

Организатори са Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски, Девети Етърски ученически гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“, Общонародна фондация „Христо Ботьов“ – клуб В. Търново и Великотърновска Света митрополия.

Вижте и

Паметникът на Христо Ботев бе открит на 2 юни 2019 година. Монументът се намира в градинката до сградата на централната поща. Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния военен университет „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре