100 години 5-то Основно училище Иван Вазов в НТ Иван Вазов

Снощи в Народен Театър  Иван Вазов столичното  5-то Основно училище Иван Вазов отпразнува своят 100 годишен юбилей.  

Учебно заведение с дългогодишна история, утвърдило се като средище на висока култура, творчество и образованост беше приветствано с поздравителни адрси от  служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева, председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова и кметът на район Витоша – инж. Теодор Пеков. 

Директор на учебното заведение е г-н Румен Пощаков откри паметното събитие с водещ прелестната акриса  Елена Петрова като произнесе силно слово.

Преди повече от 120 години, гордите родолюбци в днешния кв. Павлово в София, разбрали силата на просвещението се захващат с богоугодно и спасително дело да дадат образование на децата си.

Училището се помещавало се в малка, схлупена къщичка на ул. Родопи № 29. Именувано на Народният поет и писател Иван Вазов. Отварило врати през далечната 1921 год., за да посрещне своите жадни за знание възпитаници, поемащи по пътя към новото, непознатото, неизвестното, пътя към бъдещето.

В празничния концерт участие взеха обичаните от поколения изпълнители българи Росица Кирилова, Етиен Леви, солистът на Диана Експрес – Илия Ангелов, както и Хайгашод Агасян – композитор, инструменталист, поет и певец, както и учениците от училището. Изнедата дойде от изпълненията на трупата Цирк Балкански и читалще Витоша които наприха програмата още по-импозантна.

С годините училището се разраства, сменя сгради. Новото 5-то ОУ Иван Вазов е официално открито през 1949 год., а през следващата учебна година са разкрити паралелки от 8-ми до 11-ти клас.Така бившето начално и основно училище става Единно №5, по-късно преименувано на 5-то Смесено Средно училище Иван Вазов.

За постигнати добри учебни резултати, през 1957 год. учебното заведение е избрано за базово и работи в сътрудничество с Централния институт за усъвършенстване на учители.

Непрекъснато растящият брой ученици налага разширяване на сградата, така е надстроен още един етаж, изградена е и една от най-хубавите спортни площадки.

В своята дългогодишна история 5-то ОУ Иван Вазов непрекъснато се развива, обновява и модернизира. От първия учебен ден до днес, звънецът призовава своите възпитаници с труд и упорство да се учат и да помнят, че тяхния корен е тук на това място.С всеотдайност и упоритост училището гради своя авторитет и върви напред. Учителският колектив се утвърждава, като сериозен методически център и училището е определено за базово, където децата се възпитават и обучават в съвременна обстановка, съчетаваща иновативни и традиционни методи.

5-то ОУ Иван Вазов се адаптира към новите реалности на пазарната икономика и европейските стандарти за висококачествено образование. Предлага обучение на деца от 1-ви до 7-ми клас.

Вижте и

Осигурява достъпно образование за всеки ученик и обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейския съюз.

Учениците получават добра подготовка, която им дава възможност за формиране на трайни и задълбочени знания и компетентност, получават отличната подготовка, която им гарантира успешно представяне на олимпиади, състезания, външно оценяване и кандидатстудентски изпити.

Процесът на работа, който протича в училището е съчетание между традиционните и нетрадиционните начини на работа. Учениците участват активно в дейностите, организирани по инициатива на учебното заведение.Възпитаниците на учебното заведение имат възможност да развиват своите творчески и физически умения и да усъвършенстват способностите си в часовете по свободноизбираема подготовка.

Екип от високо квалифицирани преподаватели, отлични педагози с богат опит, полагат грижи за формиране на личности с висока интелектуална подготовка и култура, с ярко изразено гражданско съзнание и поведение.

Всяка година децата с трепетно вълнение прекрачват прага на 5-то ОУ Иван Вазов, което ги посреща с радост. Те растат пред очите му. После поемат по своя път и то ги изпраща с мъка, но получава най-добрата награда – те никога не го забравят.

Снимки и текст Андрей Велчев, Любословие.БГ

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре