Сега четете
Как се арестува (бивш) премиер (ОБЗОР)

Как се арестува (бивш) премиер (ОБЗОР)

Бойко Рашков призова медиите да упражнят “обвинителна власт” за твърденията му, че е приел бизнесмен, заплашван от Борисов, че семейството му щяло да го изяде на месо, без да разбере

Отговорът на лидера на ГЕРБ: вероятно съм изял човек на филета? Това правителство трябва да свърши мръсната работа, чакайте всеки ден до изборите компромат

Сегашният служебен вътрешен министър преди 20 г. обвинява ексшефа на МВР Богомил Бонев в опит за убийство по време на президентската кампания

Възможен ли е арест на Бойко Борисов?

Още в първите часове на служебното правителство бизнесмен, който е клиент на спецсъда, посещавайки Троянския манастир, бе обявил публично, че до седмица бившият премиер ще бъде арестуван. Прогнозата бързо бе обиколила всички партийни централи. Дори е била обсъждана бурно в централата на ГЕРБ, потвърдиха неофициално оттам. Борисов обаче остана на свобода

Въпросът стана пак актуален в петък след интервю на вътрешния служебен министър Бойко Рашков пред Сашо Диков. Самият водещ анонсира гостуването точно с новината за предстоящ арест на бившия министър-председател.

Рашков обясни в “Евроком”, че се е срещал с бизнесмен, който преразказал заплахи от Борисов с думите: “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали ядат собственото ти месо”. И обмислял да изпрати сигнал до прокуратурата.

Като чувам, най-вероятно ще съм изял някой човек на филета. Само това не са ми пришили. Най-много да дойдат да ме арестуват. Ама ще дойдете в ареста да ми носите хляб и вода. Но ако успеят и ме няма, ще ми сложите тук един портрет и ще козирувате, разведри обстановката с усмивка Бойко Борисов на срещайд си с млади активисти на ГЕРБ в събота.

В неделя пред БНР Бойко Рашков вече не е толкова категоричен, че ще прати сигнала в държавното обвинение, защото: Борисов има абсолютен имунитет, той притежава главния прокурор.

Арест на бивш премиер вече се е случвал в най-новата история на България – този на Андрей Луканов преди 30 г. А

Бойко Рашков идруг път е правилгръмкиизказвания,които не са сепотвърждавали по-късно – като това за участието на Богомил Бонев в поръчка за убийство.

Какви са фактите? Бойко Рашков в петък се е срещал с бизнесмен, който го потърсил, за да му разкаже историята си. Вътрешният министър не казва име, но намеква, че човекът вече е подавал сигнал до прокуратурата, който е бил “заметен”. От държавното обвинение отказват коментар пред “24 часа” както за това има ли такава информация при тях, така и за думите на Рашков, че действат в защита на Бойко Борисов.

По закон органите на МВР могат да задържат някого в срок до 24 часа, когато има данни за извършено престъпление и трябва да се предотврати укриване на доказателства и бягство на заподозрения. Подобно задържане на фигури с ранг на политици, магистрати или големи бизнесмени обаче винаги се случва след

съгласуване с

прокуратурата,

която може да повдигне обвинение и да удължи ареста до 72 часа и с която Рашков е в открита война. След това решава съдът.

Хипотезата, че Бойко Рашков като вътрешен министър може да нареди задържане на Борисов без санкцията на прокурор, е несъстоятелна, категорични са юристи, участвали в наказателни дела. Още повече че по-късно задържаните за 24 часа с полицейска мярка често ги обжалват и съдилищата ги обявяват за незаконосъобразни, както в случаите с Пламен Бобоков и президентския секретар Илия Милушев например.

Рашков очевидно няма намерение да нареди задържане на бившия премиер, нито да сезира прокуратурата, стана ясно от думите му пред БНР.

Има ли смисъл? И не е ли по-добре вие, медиите, да упражните обвинителна власт, като ви давам информацията, която достига до мен? А тя е много и пристига всекидневно, заяви силовият вицепремиер и пак подчерта, че не вярва на прокуратурата: Ако имат доверие в прокуратурата, защо идват при мен? Вътрешният министър не може да образува досъдебно производство. Това може да направи само прокуратурата, но тези хора не отиват там. Това е важното.

Юристи обясниха пред “24 часа”, че по силата на служебните си задължения

Рашков е

длъжен, ако има

информация за

престъпление, да

сезира прокурор

по подсъдност – там, където е извършено престъплението. Иван Гешев е административен ръководител на обвинителите, но българските прокурори са магистрати по конституция и макар да се твърди, че Гешев е техен началник, това не е точно така, що се отнася за юридическата им дейност.

Вероятната причина за това, че Рашков се е отказал да сезира прокуратурата, е попадането му в капан.

 

Единственият риск, който остава за него при недоказване на твърденията, е престъплението клевета, за което се води дело от частен характер и обикновено приключва с глоба. А несезирането на обвинението при данни за престъпление и набеждаването са престъпления от общ характер и за тях се носи наказателна отговорност.

 

Атаката на Рашков не е само по Бойко Борисов, но и срещу прокуратурата, припомняйки акцията ѝ в президентството от юли м.г.

 

Гешев нахлу там с 30-40 души, но не и в резиденцията в Бояна, където на снимките се виждат банкноти в евро и златни кюлчета, за които трябваше да се изясни какво правят там и как са придобити. Те съзнателно изпуснаха тази възможност. Не беше нужно да е толкова шумно, както в президентството. Прокурорите в момента мълчат за пачките и кюлчетата, критикува служебният министър.

 

За да има ефект от думите на все още неизвестния бизнесмен пред Бойко Рашков, дори и да не вярва на прокуратурата, той трябва да се яви публично и да оповести от първо лице твърденията си. Както направи Светослав Илчовски, който се яви пред парламентарна комисия. Тъй като в момента няма парламент, наличните органи, които могат да изслушат подобни твърдения, са президентът и съдът, който също може да нареди Борисов да бъде арестуван.

 

Лидерът на ГЕРБ също коментира изказванията на Рашков на редовните си срещи с младежите от партията, които се излъчват във фейсбук.

 

Всеки ден следващия месец ще ни подхвърлят по някой компромат. Не съставиха правителство, защото са искали мръсните поръчки да ги свършат хора от средите на БСП и от кандидат-президента Румен Радев. Това правителство се бие само с ГЕРБ, не и с патриотите. Извадиха хора от нафталина, от 90-те години, и ги изпратиха само срещу ГЕРБ. Да сте чули от тях за БСП, ДПС или ДБ? Те също са били в управлението. Цялата сглобка е била да дойде това правителство и да свърши мръсната работа. Те се занимават с всичко друго, но не и с това как ще проведат изборите, заяви Бойко Борисов в неделя.

 

В края на 2001 г. отново преди избори – тогава за президент, се повтаря подобен сюжет с главно действащо лице Бойко Рашков. Той е депутат от БСП, след като е напуснал Националната следствена служба. При посещение в Пловдив Рашков казва, че има свидетелски показания от пловдивчанин за извършен опит за убийството му, който бил поръчан лично от Богомил Бонев, министър на вътрешните работи от 1997 до 1999 г. Жертвата оцеляла при атентата и лекарите го спасили. По време на изказването си Рашков уточнява, че не знае какво е станало с тази информация и дали свидетелските показания изобщо са проверени. Отказа да назове и конкретно име. По думите му опитът за покушение станал в Пловдив 3 месеца след като Бонев е свален като шеф на МВР. Рашков намеква и за близките отношения между Бонев и Марио Михайлов, които имали общ бизнес с компактдискове. “Те и него самоубиха”, казва Рашков. Месец по-късно са изборите за президент, които печели Георги Първанов, но кандидати са още Петър Стоянов и Богомил Бонев.

 

“Какви са резултатите от проверката на тези твърдения, не знам. Разбрах, че делото е спряно, но не знам на какво правно основание”, обяснява по онова време Рашков.

 

“На такива нелепи твърдения няма да давам коментар”, отговаря му Бонев и призовава БСП и лично конкурента си за президентския пост Първанов да кажат официално дали застават зад думите на Рашков.

 

По време на обиколката си в страната тогава Рашков прави и друго скандално изказване, този път в Бургас. Обвинява кандидата за втори президентски мандат Петър Стоянов, че е прикривал престъпления, защото имало доклад на службите за корупция, по който не се работело. Повтаря и информацията за Бонев и убийството.

 

Доклада на НСС за корумпирани министри Стоянов размахва срещу Бонев в решителния предизборен дебат и това според социолози води до загубата му.

Андрей Луканов лежа в килия 6 месеца и осъди България в Страсбург

Единственият бивш премиер, който е бил арестуван в България, е Андрей Луканов. Той е на поста от 3 февруари до 7 декември 1990 г. След това остава депутат. На 7 юли 1992 г. имунитетът му е отнет по искане на главния прокурор Иван Татарчев и с решение на Народното събрание. Два дни по-късно е арестуван и обвинен, че като първи зам.-председател на Министерския съвет в периода 1986 – 1989 г. е присвоил обществено имущество в особено големи размери. Луканов прекарва 6 месеца в арестантската килия и е освободен на 30 декември. Делото срещу него е прекратено и не влиза в съдебната зала. След освобождаването му Луканов подава жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Четири години по-късно магистратите решават, че задържането му под стража не е било законно по смисъла на Европейската конвенция за защита на правата на човека. България е осъдена да плати 40 000 френски франка. Няколко месеца преди решението на съда да стане факт, Андрей Луканов е убит пред дома си на столичната ул. “Латинка”.

Десетки бивши премиери и президенти са били арестувани и давани на съд по света. Миналата година бившият премиер на Румъния Виктор Понта бе осъден за това, че е изплагиатствал голяма част от своята докторска дисертация, като копирал части от други текстове и ги включвал в дисертацията си, без да споменава източниците. През 2017 г. множество политици и бизнесмени бяха осъдени за корупция в Румъния.

В Украйна Юлия Тимошенко имаше обвинения за злоупотреба с власт при подписването на газовото споразумение с Русия през 2009 г. Властите в Украйна все още издирват бившия президент и премиер Виктор Янукович за различни престъпления. Той дори бе осъден задочно на 13 г. затвор за държавна измяна през 2019.

Три години затвор за злоупотреба със служебното положение при закупуването на резервни части за танкове получи бившият македонски премиер Владо Бучковски през 2013 г.

Срещу Дилма Русеф в Бразилия имаше разследване за предполагаемо възпрепятстване на разследване за корупция, свързано с националния петролен гигант “Петробраз”.

Никола Саркози, управлявал от 2007 г. до 2012 г. Франция, бе осъден тази година на 3 г. затвор за корупция и търговия с влияние.

Срещу Силвио Берлускони също има редица дела, като едно от тях е за това, че е заплащал за секс услугите на непълнолетна с прякор Руби.

Евгений Михайлов: Чакам да видя какво ще стане с нас, “бившите хора”

Ден след изявленията на Бойко Рашков по темата за евентуален арест на експремиера Евгений Михайлов публикува във фейсбук профила си разказ за своята среща с настоящия служебен вицепремиер и вътрешен министър преди близо 31 г.

Ето какво написа известният кинорежисьор:

9,30 ч сутринта,

 

4.07.1990 г.

 

Въвеждат ме в кабинета на Бойко Рашков за пореден разпит за “танковата касета” с репликата на Петър Младенов “Най-добре е танковете да дойдат”. Предишният разпит беше 9 часа без прекъсване.

 

Следователят Рашков е зад бюрото си и

 

още с влизането

 

ми започва да

 

крещи: “Какво

 

си мислите вие

 

бе, копелета

 

с копелета?”

 

Посяга към вестника, който е пред него, и започва да налага дървения плот със сутрешния брой на в. “Демокрация”: “Какво е това, беее, каквооо?”

 

Отговарям: “Нищо. Декларацията на първите свидетели, видели записа 30 минути след заснемането му”.

 

“Няма да стане вашата, бе, нямааа”, продължава да крещи Рашков, който преди това

 

в продължение

 

на 20 часа

 

ме е разпитвал

 

и се е опитвал да манипулира показанията ми.

 

“Г-н Рашков, за тези свидетели ви казах още при първия разпит, но вие още не сте ги извикали. Нормално е да се плашат, че може да ги премахнете, и затова излизат публично с имената си.”

 

Той побеснява още повече и устата му се запенва, но не може да произведе и звук.

 

Работа е там, че в този брой на в. “Демокрация” излезе декларацията на сестрите Жени и Ягода Лазарови, които видяха записа още същата вечер на 14 декември 1989 г. и разбиваха на пух и прах ченгесарската версия, че записът е фалшифициран и допълнително “манипулиран от американците по компютърен път”.

 

Жени и Ягода бяха разнесли декларацията си и до всички тогавашни медии, но излезе само във вестник “Демокрация”.

Вижте и

 

Два дни по-рано, на 2 юли, на пресконференцията в 272-а аудитория на СУ, която се предаваше директно по БНР, се бях заклел в децата си, че казвам истината, и бях призовал П. Младенов да направи същото.

 

Експертната комисия от 34-ма специалисти по звук и картина, свикана от следствието, заседаваше вече трети ден, но ченгетата се опитваха да манипулират заключението .

 

“Не може да стане вашата, не-мо-жеее!

 

Ще видите какво

 

ще стане с вас!”,

 

изкрещява за последно Бойко Рашков.

 

“Да става каквото ще, но истината ще победи”, казах на изпроводяк. Не ме беше страх. Знаех, че пред вратите на следствието чакат журналисти, включително и от западни медии.

 

Същия ден, 4 юли 1990 г., следобед експертната комисия излезе с категорично заключение, че записът е автентичен!

 

На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подаде оставка! (историята е разказана с подробности в предаването ми “Минало (не)свършено”). Тогава не можех и да си представя, че през 2021 г. комунистическият следовател Бойко Рашков ще стане зам. министър-председател и министър на вътрешните работи на натовска и европейска България.

 

Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, “бившите хора”…

 

А ДБ нека продължават да развяват Бойко Рашков като знаме. Накрая ще останат само с дръжката на знамето в ръка…!

 

Мира Радева, социолог: Предизборни игри и нищо друго

 

На въпроса за знаците, които дава публичното говорене за арести на министър-председателя и хора от управленския му екип ще отговоря с цитат на Корнелия Нинова. Тя каза, че хората вече са свикнали с говоренето, че този и онзи са корумпирани, че този е лош и онзи е също лош, че докато няма доказателства, изкарани по надлежния ред, и докато няма присъди, т.е. съдът да признае тези доказателства, този тип публични коментари са предизборни игри и нищо друго.

 

Вече сме в предизборна кампания и обединението срещу ГЕРБ хвърля всички сили да довърши ГЕРБ. В рамките на двата месеца живот на това служебно правителство обаче до ефективни присъди няма как да се стигне. Затова приказки за арести и съд на доскорошните управляващи са претоплени манджи.

 

Юрий Асланов, социолог: Никой никого няма да арестува

 

Никой никого няма да арестува. Ще минат изборите и всички ще си успокоят нервите. Само че не знам кои избори трябва да минат. Единственият, който ще става все по-нервен, е Бойко Борисов.

 

Боряна Димитрова: социолог: Рашков цели да формира мнение с бомби без доказателства

 

Служебното правителство стартира с високи очаквания и след силната поляризация и конфронтация се опитва да покаже какво може да се направи в един, макар и ограничен, период. Грубо около 30 на сто са неговите безапелационни поддръжници, около 20 на сто – неговите безапелационни критици, а всеки 2-и или има противоречиво отношение, или казва, че не може да даде мнение. Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ социоложката от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. Тя уточни, че данните, които цитира, са на база развитие, а не финални.

 

На въпрос на агенцията дали ще повторят вота си, около 53-54% от хората отговарят, че със сигурност ще го направят, 25% – че няма да гласуват, а останалите споделят, че следят много внимателно какво се случва и ще решат в зависимост от ситуацията.

 

“Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна”, коментира социоложката. Новите назначения обаче са донесли според нея първите противоречиви сигнали. “Започнаха колебания около противоречиви личности”, каза Димитрова. По думите ѝ второто и по-съществено нещо е голямата заявка да сменим модела, да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да има ефективно разпределение на властите.

 

“Някои от нещата, които будят противоречие, на първо място, е доста сериозното съсредоточие на изява на властови ресурс от страна на вътрешния министър, включително за формиране на общественото мнение. Сериозно смущение изпитвам и от новата бомба, хвърлена в общественото пространство – за този анонимен свидетел. Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, е толкова тежко обвинение, че ако съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор и когато има доказателство, тогава да се изведе”, коментира Димитрова.

 

Според нея това е много силен хейт, много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различните позиции.

 

По думите ѝ по този начин е бил сатанизиран и демонизиран Иван Костов.

 

“Това, че имаш силни анонси за злоупотреба, личностни обвинения, не дава никакви гаранции, че моделът ще бъде сменен, а няма да има друг тип концентрация на власт, която да води друг такъв тип политика”, добави още социоложката.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре