Сега четете
Свищов отбеляза 165 г. от създаването на Първото българско читалище и поставяне основите на читалищното дело

Свищов отбеляза 165 г. от създаването на Първото българско читалище и поставяне основите на читалищното дело

На 27 май в Свищов тържествено бяха отбелязани 165 години Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и 150 години Драматичен театър при Свищовското читалище.

По повод юбилейните годишнини в Свищов пристигна вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която бе специален гост за празника. Събитието уважиха също председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, д-р Силва Хачерян от Министерство на културата, зам.-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Любчо Василев, ректорът на Стопанска академия проф. Марияна Божинова, председателят но ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, заместник-кметовете Анелия Димитрова и Иван Шопов, секретарят на община Свищов Любомира Петрова, общински съветници, духовници, представители на други читалища от региона и страната, почетни граждани на Свищов, читалищни дейци.

Началото на празничното тържество, което проведе в салона на ПБНЧ, бе дадено от Детски хор „Дъга“, с диригент Олимпия Ангелова и корепетитор Бисера Друмева, след което председателят на Читалището Пламен Александров отправи приветствено слово, в което подчерта значението читалищният човек, който с любовта си, с жертвите си и вярата си през годините е съхранявал и продължава да съхранява стремежа към култура, просвета и знание.

Приветствени слова бяха произнесени също от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев, вицепрезидентът Илияна Йотова и останалите официални гости, след което последваха поздравителни адреси и подаръци. Свищовското читалище връчи на всички официални лица юбилеен плакет в знак на признателност за доброто партньорство с институциите, които представляват.

По време на церемонията, Илияна Йотова удостои Свищовското читалище с Плакет на Вицепрезидента на Република България. Високо отличие получи и кметът на Свищов, който беше удостоен със специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“ за принос в развитието на българската култура и на читалищното дело.

В края на официалната част архиерейският наместник на Свищовска духовна околия Руслан Личев отслужи празничен благослов, който приключи с „На многоя лета” и Химн на Св. Св. Кирил и Методий, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков“, с диригент Елизабет Людмилова.

Вижте и

Втората част на празника, с която свищовският  Драматичен театър отбеляза своя 150-годишен юбилей, продължи с театралната постановка „Сладолед“ на хърватския писател Миро Гавран и режисьор Митко Рупов, която за първи път у нас беше представена на сцената на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“.

Автор: Мирослав Дечев

Снимки: ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре