Краят на пролетта е време за вкусни свежи сезонни ястия, когато съставките растат буквално под краката ви. И колко вкусно и много здравословно е всичко това! Френска салата с листа от глухарче Глухарчетата и киселецът се използват широко в италианската и френската кухня. Те се считат за деликатеси и са много скъпи в ресторантите. Време за готвене: 20 минути.

Продукти: – Куп млади листа от глухарче – Китка киселец – 300 г пушен бекон – 3 филийки пшеничен хляб – 1 скилидка чесън – Зехтин – Прясно смлян пипер – Балсамов оцет Метод на готвене: Изплакнете и наберете листа от глухарче и киселец и поставете върху чиния за сервиране. Нарежете хляба на кубчета, запържете до златисто кафяво със счукан чесън и поставете върху хартиена кърпа, за да поеме мазнината.

Нарежете бекона, запържете в собствения му сок и поставете върху листата на глухарчето и киселеца. Полейте със зехтин, подправете с черен пипер, залейте с балсамов оцет, добавете крутони и сервирайте. Селска супа с коприва и киселец Тази зелена витаминна супа е много здравословна и вкусна.

Можете да добавите всяка пролетна зеленина към нея, например див чесън и сняг. Време за готвене: 20 минути. Продукти: – 300 г млади листа от коприва и киселец – 2 глави лук – 100 г корен целина – Сметана – 2 с.л. л. супени лъжици масло – 3 бр. картофи – 1 морков – Сол, прясно смлян пипер – 2 с.л. л. брашно – Твърдо сварени яйца Метод на готвене: Изплакнете билките и зеленчуците.

Попарете копривата с вряща вода. Нарежете обелените моркови и картофи на ивици, а лука и целината нарежете на кубчета. Нарежете на ситно коприва и киселец и потопете в тенджера с вряща подсолена вода. Добавете морковите и картофите. Варете 5 минути, след това поставете лука и целината в тенджера. Разтопете масло в тиган, запържете брашното до златисто кафяво, добавете 2 с.л. супени лъжици вода, разбъркайте и изсипете в супата. Варете още 7-8 минути на умерен огън.

Изсипете супата в купички, подправете с черен пипер, добавете заквасена сметана, поставете половин яйце във всяка чиния. Пая на баба със зелен лук и яйца Това са същите пайове с млад пролетен лук, които няма нищо по-вкусно! Време за готвене: 35 минути + време за втасване на тестото. Продукти: За пълнене: – 2 връзки зелен лук – 3 варени яйца – Сол и черен пипер на вкус – 100 г заквасена сметана За тестото: – 300 г брашно – 80 ml топло мляко (35-40 ° C) – 40 мл растително масло – 2 яйца – 30 г захар – 20 g (10 g суха) мая – Щипка сол Метод на готвене: Направете тесто с мая (като в рецепта за пица). Разделете тестото на топки с тегло 50-60 г. И разточете на набрашнена маса на плоски питки с диаметър 12-15 см и дебелина 1 см. Нарежете лука и яйцата на ситно. Добавете сол, черен пипер и заквасена сметана, разбъркайте.

Поставете пълнежа в средата на всяка питка и защипете краищата. Поставете баничките с шев надолу върху набрашнен лист за печене. Намажете с леко разбито яйце за златист блясък. Печете в предварително загрята фурна за 10-15 минути при 200 ° С. А в случай, че не искате да готвите, можете да поръчате свежа и вкусна храна онлайн.