На 5 юни 2021 г. ще се проведе шестото състезание по планинско колоездене Байканджии в Априлци с много зеленина, птичи песни и свеж въздух.

Участниците определят състезанието като едно от най-красивите в българския календар, тъй като през целия маршрут се наслаждават на уникални гледки към Национален парк Централен Балкан – връх Марагидик, първенеца Ботев, величествения Голям Купен. 39 километра из стари махали, букови гори, зелени поляни и слънчеви баири.

Организаторите на велосъстезание Байканджии от Младежки клуб за пешеходен и вело туризъм и от Тур клуб РеМарк тази година действат с двойно повече ентусиазъм, заради паузата през 2020г. След дългите месеци на изолация всички имаме нужда да наваксаме пропуснатото! – казват те.

Освен голямата надпревара на над 200 участници от цялата страна, традиционно ще има и много музика и танци от следобеда на площада до късно вечерта на афтър купона на открито – в изпълнение на Миленита и нейната група, Delta Roosters, DJ Ostap.

Байканджии е известно и с екологичното си организиране с минимален отпечатък, маркировката се прави с естествени материали, без пластмаса за еднократна употреба, всички състезатели са предупредени да си носят собствени бутилки за вода, а ако някой замърсява, ще бъде дисквалифициран.

Местни керамици изработват ръчно медалите за най-бързите, храните и напитките, които се дават на участниците най-вече са местно производство от малки фирми.

През годините все повече деца се включват, като за тях има специално трасе от 8 км.