Сега четете
Андрей Райчев: ГЕРБ са под бомбардировка, грешат от нерви

Андрей Райчев: ГЕРБ са под бомбардировка, грешат от нерви

„ГЕРБ вече са под бомбардировка. Те винаги са доминирали в медиите; но все повече лоши неща се чуват за тях от медиите и това за тях е много необичайно. Изнервя ги и понякога грешат от нерви. Те просто трябва да изчакат, това е неизбежен период“.

Това коментира в „Тази сутрин“ социологът Андрей Райчев. Според него реалният проблем на ГЕРБ е, че нямат съюзник. Той даде пример с БСП, които навремето също изпаднаха в такава ситуация.

„Никой не иска с ГЕРБ. Какво чакат те – да станат пак мнозинство? Това няма да се случи. Те чакат така да се случи с техните противници, че някой да поиска с тях. Тази ситуация обаче не е няколкомесечна, а няколкогодишна“, на мнение е социологът.

Политологьт Димитър Ганев се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че ГЕРБ очевидно са в отбранителна позиция и това няма да спре. Според него те трябва да се заредят с търпение.
Двамата коментираха и новосъздалата се коалиция между ВМРО, „Воля“ и НФСБ.

„Никога в политиката едно плюс едно не е равно на две. Най-важното нещо в една такава коалиция не е аритметичният брой, защото част от гласоподавателите на ВМРО не биха приели коалиция с „Воляи или пък симпатизантите на Марешки не харесват ВМРО. Това автоматично води до отлив от избиратели. Има коалиции; които намаляват подкрепата.

Има и такива: които я увеличават. Проблемът на тази коалиция е, че няма силен разказ“, на мнение е Димитър Ганев.

„В момента се опитват да кажат – лидерите крачка назад, което е силна теза, но въпросът е дали това ще даде силен ефект, който ще подобри резултатите им. Според мен им трябват и други тези“, допълни политологът.Според Андрей Райчев тезата „лидерите назад“ ще е печеливш ход в този случай.

„Същото се отнася и за Борисов. Идеята на ГЕРБ в момента е мълниите да падат върху Даниел Митов и вътрешните играчи да не се хабят. Според мен той ще е и кандидат за президент В този смисъл и тук има крачка назад“, смята Райчев.

Вижте и

Според него независимо кой е кандидатът за президент на ГЕРБ: той ще загуби и очевидно ГЕРБ няма да жертва силен играч.

„И на следващите избори няма съмнение, че фрагментацията ще се запази. Този път обаче те няма как да не направят правителство. Ако втори път направят този номер като първия, ще е катастрофа. На 12 юли те ще трябва да предлагат някакво правителство. Друг е въпросът дали ще мине“, коментира още Андрей Райчев.

„Ако Трифонов не поеме отговорност може да има наказателен вот срещу него“, допълни Димитър Ганев.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре