България чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 11 май по стар стил и 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век.

Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България.

Във всички епархии на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични молебени.

За първи път празникът у нас се чества под това наименование, след като на 9 декември 2020 г. парламентът окончателно го преименува. Така от От „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост” той получи наименованието „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.