Дрон пренася книги от библиотеката до читателите навръх празника 24 май. Това е подаръкът на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), асоциацията „Обединено Дрон общество“ и община Перник към обществото в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В 9:30 ч. модерният „куриер“ ще пренесе студията „COVID-19 и „ВИЗИЯ 2030“ с автори проф. д.ик.н. Стоян Денчев и доц. д-р Диана Стоянова, библиофилско издание на „Вашите криле“ на авиатора Асен Йорданов и луксозния албум „Кракра Пернишки в битка за България“ от Димитър Овчаров от Двореца на културата до емблематичните Букви на централния площад в Перник.

Тази инициатива демонстрира живата връзка между образование, бизнес, технологии, читалища и библиотеки, наука и читатели, казва проф. Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ.

Доставката на книги с дрон е нова възможност за бързо, удобно, без участието на човешките ръце, заради противоепидемичните мерки, в същото време интересно и дори забавно, общуване на библиотекарите, книжарите, авторите, издателите с читателите. Така на практика се приложени знанията и опитът на млади учени, IT специалисти от Асоциация „Обединено Дрон общество“, с подкрепата на община Перник, за да се получи накрая технологична иновация, подчертава ректорът на УниБИТ проф. дн Ирена Петева.

Дроновете като обекти от новото време на умните градове, киберсигурността и дигиталното културно наследство са фокус в дейността на УниБИТ – бутиковия университет на книгата, който обучава студенти за професии от близкото бъдеще. Цифровите технологии навлязоха във всички области на живота. И нашите студенти освен, че придобиват знания, умения и компетенции за критично мислене, креативност, съпричастност и комбинативност в решаването на житейските проблеми, се насърчават към интердисциплинарен подход към анализа, проектирането и изграждането на дигитални решения в различни сектори на живота. Факт е, че са силно застъпени иновативни проектни подходи за обучение, допълват от висшето училище.

Този проект е част от дългосрочната политика на нашата организация да популяризира различни нови приложения на дроновете. Използването им за споделяне на знание е един символичен начин да покажем тяхното ключово значение за развитието на информационното общество, споделя Антон Пулийски, председател на Асоциация „Обединено Дрон Общество“.

Кметът на град Перник Станислав Владимиров споделя, че за него и екипа му е вълнуващо градът да бъде домакин на тази инициатива, която се провежда на светлия празник на българската просвета и култура и показва технологичния напредък, който може да бъде изключително полезен в бъдеще.