овият коронавирус е отнел живота на най-малко 115 хиляди здравни работници от началото на пандемията, обяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Той говори при откриването на годишната сесия на СЗО.

“Мнозина (здравни работници) се заразиха и макар че наличните данни са оскъдни, по наши оценки най-малко 115 хиляди (от тях) са платили най-високата цена в служба на другите”, каза генералният директор на СЗО в началото на 74-ата Световна здравна асамблея. Тя ще продължи до 1 юни и, както и миналата година, ще премине във видеоконферентен формат.

Няма да ви призова да запазите минута мълчание в памет на починалите здравни работници, обърна се Тедрос към малцината присъстващи в залата и останалите участници във виртуалната среща от цял свят, и вместо това ги призова да изразят благодарност към милионите хора от сектора.

Генералният директор на СЗО разкритикува богатите страни, че са изкупили по-голямата част от наличните дози ваксина срещу КОВИД-19. Три четвърти от дозите са доставени само на 10 държави, обърна внимание той.

Тедрос призова богатите страни да дарят част от ваксините, които са си набавили, така че поне една десета от хората по света да бъдат ваксинирани до 30 септември и 30 процента до края на годината.

Германската канцлерка Ангела Меркел, която говори чрез видеоконферентна връзка, отправи предупреждение за бъдещи пандемии и наблегна на необходимостта научната общност да бъде по-добре подготвена. “Тази пандемия все още не е овладяна и няма да е последната”, подчерта тя.
“Необходимо е да бъдем възможно най-добре подготвени за следващата (пандемия). Това е отговорът, който се надявам да получим от Световната здравна асамблея”, каза Меркел.

Срещата започна с критики от страна на Тайван, че не е бил поканен. От 2017 г. Китай блокира участието на самоуправляващия се остров, който смята за своя сепаратистка територия, отбелязва ДПА.